Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Върнахме правото на хората да избират как да гласуват

| обновено на 02.12.22 в 16:29

"Това, което направихме вчера, е да върнем правото на хората на избор дали да гласуват с хартия или с машина, каза за Радио Пловдив Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ-СДС.

„Истерични спекулации на колегите от "Продължаваме промяната“ нарече тя, твърденията, че с промените в Изборния кодекс се цели подмяна на вота на избирателите. По думите и хората в страната са разделени почти наполовина по предпочитанията им за гласуване с машина или с хартиена бюлетина. "Смятаме, че всеки има право на избор", добави Трифонова. 

"Така ще елиминираме проблема с кода и със софтуера", каза още Десислава Трифонова за връщането на хартиената бюлетина и добави, че е оставена  възможността от техническите устройства да бъдат извлечени данни за вота, ако има съмнение за честността на изборите.

"Ако сме искали да откраднем изборите, нямаше да въведем видеозапис", аргументира се Десислава Трифонова. Тя смята, че е технически постижимо осигуряване на оборудване за видеозапис за всички близо 12 000 секции, след като е било възможно да се осигурят за тях машини за гласуване в кратък срок.

По повод влизащото в сила в понеделник, 5 декември, ембарго за внос на руски петрол в страни от ЕС и получената за България дерогация от тази забрана Десислава Трифонова каза, че в момента се водят разговори между представители на ЕК и служебното правителство за доуточняване съдържанието на дерогацията.

"Защото от "Продължаваме промяната" не знаят каква дерогация са предложили и какъв е нейният обхват. Оттам се получава и разминаването между позицията на служебното правителство и това, което Европейската комисия казва", твърди Десислава Трифонова.

Припомняме, че в досега изразени позиции от ЕК по темата се казва, че България получава изключението да внесе руски петрол, но за да използва само за свои нужди произведените горива и износ не се допуска. От финансовото министерство обаче твърдят, че произведените от руски петрол горива в "Лукойл Нефтохим" вече се водят български и могат да се изнасят, без това да нарушава дерогацията.


По публикацията работи: Емил Костов
Още от категорията

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17