Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

След всеки избор ще има по 13 000 съдебни дела, прогнозира депутатът от ПП

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

Той обясни, че няма да се вземат под внимание нито паметта на машините, нито възможността да се извади протокол от вота.

"Ситуацията сега е много неприятна, защото членовете на СИК ще броят едни големи хартии (бюлетините) и едни малки листчета (от машинното гласуване). Не се запази и възможността флашпаметите да се пазят от ЦИК. Така, ако някой се интересува и иска да види какво са записали машините, трябва да води съдебно дело и аз прогнозирам, че ще имаме 13 000 дела след всеки избор", каза депутатът. 

Росен Костурков обясни, че изходният код на машините означава инструкциите им, а не поредица от числа, ПИН или парола.

"Искат да разрушат доверието в машинния вот, както вече разрушиха в хартиената бюлетина. Резултатът е още по-ниска избирателна активност и още много невалидни бюлетини", каза той.

Костурков обясни, че на последния избор е имало 15 % невалидни бюлетини. "За град като Пловдив това означава 8 общински съветници от общо 51. Това е цяла група в ОбС!".

След като стана ясно,че в понеделник президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, Костурков подчерта, че ще изчакат да видят как ГЕРБ ще го изпълни. 

А относно втория мандат коментира: "Вероятно няма да го реализираме. Ако в залата няма обединение за прозрачен и честен вот, няма как да разчитаме залата да подкрепи правителство на малцинството".

Депутатът от ПП коментира и риска ЛУКОЙЛ да бъде затворена заради шестия пакет от санкции срещу Русия, които включват забрана за вноса на руски петрол по море от 5 декември. България има дерогация, която й позволява да купува руски нефт за вътрешни нужди. "Няма опасност рафинарията ни да спре", обясни той. 

Цялото интервю на Неда Велкова с Росен Костурков е в прикачения файл. 

Още от категорията

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17

Докато не излекуваме миналото, обществото няма да се промени

В първия ден на февруари почитаме жертвите на комунистическия режим. С историческа оценка за времето," чиято страница остана затворена без да бъде внимателно прочетена",  и  лутането сред съвременните идеологически пристрастия на политиците и гражданите - събеседник  Тони Николов - главен редактор на електронния сайт "Портал Култура". "Някаква..

публикувано на 01.02.23 в 11:01