Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

След всеки избор ще има по 13 000 съдебни дела, прогнозира депутатът от ПП

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

Той обясни, че няма да се вземат под внимание нито паметта на машините, нито възможността да се извади протокол от вота.

"Ситуацията сега е много неприятна, защото членовете на СИК ще броят едни големи хартии (бюлетините) и едни малки листчета (от машинното гласуване). Не се запази и възможността флашпаметите да се пазят от ЦИК. Така, ако някой се интересува и иска да види какво са записали машините, трябва да води съдебно дело и аз прогнозирам, че ще имаме 13 000 дела след всеки избор", каза депутатът. 

Росен Костурков обясни, че изходният код на машините означава инструкциите им, а не поредица от числа, ПИН или парола.

"Искат да разрушат доверието в машинния вот, както вече разрушиха в хартиената бюлетина. Резултатът е още по-ниска избирателна активност и още много невалидни бюлетини", каза той.

Костурков обясни, че на последния избор е имало 15 % невалидни бюлетини. "За град като Пловдив това означава 8 общински съветници от общо 51. Това е цяла група в ОбС!".

След като стана ясно,че в понеделник президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, Костурков подчерта, че ще изчакат да видят как ГЕРБ ще го изпълни. 

А относно втория мандат коментира: "Вероятно няма да го реализираме. Ако в залата няма обединение за прозрачен и честен вот, няма как да разчитаме залата да подкрепи правителство на малцинството".

Депутатът от ПП коментира и риска ЛУКОЙЛ да бъде затворена заради шестия пакет от санкции срещу Русия, които включват забрана за вноса на руски петрол по море от 5 декември. България има дерогация, която й позволява да купува руски нефт за вътрешни нужди. "Няма опасност рафинарията ни да спре", обясни той. 

Цялото интервю на Неда Велкова с Росен Костурков е в прикачения файл. 

Още от категорията

Меморандумът е начало на отговорен преговорен процес

Евродепутатът от "Демократична България"  Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения меморандум между ПП и ГЕРБ. Напротив, вижда най - сетне един нормален политически преговорен порцес. Той посочи, че така се случват нещата в цяла Европа, така би трябвало да се случват и в България. Очевидно има двама ключови..

публикувано на 21.02.24 в 17:07

Меморандумът на ПП-ДБ е глупост и политическа аматьорщина

Предложеният от ПП- ДБ меморандум е глупост и пореден пример за политическа аматьорщина, заяви в  предаването "Дан сле ден" политическият анализатор и член на ГЕРБ Георги Харизанов. По думите му " това, че Кирил Петков тепърва се опитва да научи думата "меморандум" е достатъчно забавно и показва доколко той изобщо е в  курса на събитията. Този..

обновено на 21.02.24 в 16:38
Петър Чолаков

Меморандумът на ПП-ДБ е демонстрация на сила

В изказването на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков с предложението към ГЕРБ, според политолога Петър Чолаков личи демонстрация на сила. "Трябваше от телевизионния екран да разберат Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС, пък и ДПС, за предложенията на ПП-ДБ. В този смисъл и реагираха Бойко Борисов и Делян Пеевски доста остро", добави той. Според Петър..

публикувано на 21.02.24 в 16:36

Укрепиха къщата в „Капана“, но изкопът до нея пак се наводнява

Укрепиха къщата в „Капана“, стената на която се срути заради строежа на хотел до нея. Укрепването е факт от десет дни, а от Регионалната дирекция за национален строителен контрол са обявили, че сградата е безопасна за ползване. Изкопът на съседния строеж обаче продължава да се наводнява, като инвеститорът твърди, че водата идва от скрита..

публикувано на 21.02.24 в 16:07

Белишки и Гагов отново се борят за кмет на Панагюрище?

ОИК – Панагюрище, се събира на заседание в четвъртък, 22 февруари, от 18.00 ч., за да уведоми и изпрати на ЦИК решението на ВАС, с което се касират изборите за кмет в общината. По процедура ЦИК трябва да уведоми президента, който да насрочи частични местни избори за кмет на община Панагюрище, обясни пред Радио Пловдив председателят на ОИК..

публикувано на 21.02.24 в 15:04