Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

След всеки избор ще има по 13 000 съдебни дела, прогнозира депутатът от ПП

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

Той обясни, че няма да се вземат под внимание нито паметта на машините, нито възможността да се извади протокол от вота.

"Ситуацията сега е много неприятна, защото членовете на СИК ще броят едни големи хартии (бюлетините) и едни малки листчета (от машинното гласуване). Не се запази и възможността флашпаметите да се пазят от ЦИК. Така, ако някой се интересува и иска да види какво са записали машините, трябва да води съдебно дело и аз прогнозирам, че ще имаме 13 000 дела след всеки избор", каза депутатът. 

Росен Костурков обясни, че изходният код на машините означава инструкциите им, а не поредица от числа, ПИН или парола.

"Искат да разрушат доверието в машинния вот, както вече разрушиха в хартиената бюлетина. Резултатът е още по-ниска избирателна активност и още много невалидни бюлетини", каза той.

Костурков обясни, че на последния избор е имало 15 % невалидни бюлетини. "За град като Пловдив това означава 8 общински съветници от общо 51. Това е цяла група в ОбС!".

След като стана ясно,че в понеделник президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, Костурков подчерта, че ще изчакат да видят как ГЕРБ ще го изпълни. 

А относно втория мандат коментира: "Вероятно няма да го реализираме. Ако в залата няма обединение за прозрачен и честен вот, няма как да разчитаме залата да подкрепи правителство на малцинството".

Депутатът от ПП коментира и риска ЛУКОЙЛ да бъде затворена заради шестия пакет от санкции срещу Русия, които включват забрана за вноса на руски петрол по море от 5 декември. България има дерогация, която й позволява да купува руски нефт за вътрешни нужди. "Няма опасност рафинарията ни да спре", обясни той. 

Цялото интервю на Неда Велкова с Росен Костурков е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49