Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест са най-активните учебни заведения за тази година

| обновено на 04.12.22 в 10:59

Над 700 училища и детски градини от цялата страна, взеха участие в инициативата за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците – „Ден на спорта в училище“. Тринайсет хиляди и 600 са децата станали част от кампанията, чийто координатор за България е сдружение "BG Бъди активен".

Отличените учебни заведения, носители на титлата “Най-активно училище в България 2022”, в осмото издание на инициативата са : СУ "Васил Левски" – Гълъбово, 81 СУ "Виктор Юго" - София , СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Старо Оряхово , Средно училище "Петко Рачов Славейков" – Кърджали и ДГ "Ален мак" – Харманли. Призьорите са организирали богата и интересна програма, като сред най-интересните извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са турнир по волейбол за учители, състезания с ролери, физзарядка, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически игри, стрийт фитнес, демонстрации по карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и други.

Софийското 81 СУ "Виктор Юго", организира първи волейболен турнир за педагогически специалисти, от училищата в град София. Състезанието бе подкрепено от Столична община, Регионален инспекторат по образованието и Българската федерация по волейбол, и даде заявка турнирът да се превърне в ежегоден. На учебното заведение, сдружение "BG Бъди активен", ще подари една от арт-инсталациите наречени “Шишеяд”, в която ученици и преподаватели ще могат да събират разделно пластмасови бутилки. По този начин училището става част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и се ангажира да събира, и предава за рециклиране събраните пластмасови опаковки. 

Специалната награда за “Най-активна детска градина”,  отива при ДГ "Ален мак" – Харманли. През цялата година, учебното заведение показва висока ангажираност към децата, като ги включва в различни дейности на "BG Бъди  Активен". Градината е ангажирала и родителите с почистване, и други зелени активности, като част от зелената тема на празника.

Тази година, "Ден на спорта в училище" привлече вниманието и към една изключително важна тема – опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, бе под мотото "Спорт #БезОтпадъци", като 71% от участващите преподаватели  са работили с децата по въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на заобикалящата го среда.

Призовете на наградените училища ще им бъдат изпратени. До края на този месец, ще има специална церемония, за отличените училища от Пловдив и региона. 

Инициативата  „Европейски ден на спорта в училище“, получи подкрепа от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта, както и от редица общини и областни управи от цялата страна.

Събитието „Ден на спорта в училище“ е част от дългогодишната програма на "BG Бъди  Активен",  “Раздвижваме България”.  „Европейски ден на спорта в училище“ е финансиран по програмата Еразъм+ на Европейската комисия и е ключово събитие в „Европейска седмица на спорта #BEACTIVE“. 

Румяна Киризиева от "BG Бъди активен", разказва в неделния "Шейкър". 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25