Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

Неприемането не е краят на Еврочленството на страната

Снимка: БГНЕС

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че страната ни остава вън от зоната на доверие и повече сигурност в Европа.

Той добави още, че проблемите, които имаме не могат да бъдат решени за ден или два и подчерта, че отдавна страната ни е трябвало да има стратегия, както и да работи последователно за убеждаването на влизането.

„Ако някои ме попита дали съм за реформа, или за членство в Шенген – аз бих казал нека първо да си направим реформата. На нас ни е по-важно да имаме правосъдие, което да е стъпило здраво на закона, да имаме разкриване на престъпленията, да имаме борба с корупцията, борба с каналджийството и трафика на хора“, коментира Божилов.

Според него е възможно България и Румъния отново да бъдат пакетирани, за да не остане само България, т.е. и Румъния да остане извън Шенген.

Йордан Божилов подчерта, че преди 10 години 70% от българите са подкрепяли влизането в Шенген, а 30% са били против. Сега тенденцията била обърната - 40% подкрепят и 30% не подкрепят. „Явно ние вътре в страната не сме си свършили работата“, заключи Божилов.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56