Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

Неприемането не е краят на Еврочленството на страната

Снимка: БГНЕС

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че страната ни остава вън от зоната на доверие и повече сигурност в Европа.

Той добави още, че проблемите, които имаме не могат да бъдат решени за ден или два и подчерта, че отдавна страната ни е трябвало да има стратегия, както и да работи последователно за убеждаването на влизането.

„Ако някои ме попита дали съм за реформа, или за членство в Шенген – аз бих казал нека първо да си направим реформата. На нас ни е по-важно да имаме правосъдие, което да е стъпило здраво на закона, да имаме разкриване на престъпленията, да имаме борба с корупцията, борба с каналджийството и трафика на хора“, коментира Божилов.

Според него е възможно България и Румъния отново да бъдат пакетирани, за да не остане само България, т.е. и Румъния да остане извън Шенген.

Йордан Божилов подчерта, че преди 10 години 70% от българите са подкрепяли влизането в Шенген, а 30% са били против. Сега тенденцията била обърната - 40% подкрепят и 30% не подкрепят. „Явно ние вътре в страната не сме си свършили работата“, заключи Божилов.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Приключва сагата с почистването на река Марица в Пловдив

От години продължава сагата с почистването на коритото на река Марица в Пловдив. На няколко пъти бе обявявана обществена поръчка за избор на фирма. Стигна се до обжалвания и нови процедури, обявено бе и частично бедствено положение след наводенията.  Вече има избрана фирма и се очаква процедурите да започнат възможно по-бързо, каза в следобедната..

обновено на 29.02.24 в 16:11

При нови избори ПП-ДБ ще бъдат от четвърто до шесто място

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес постави срок – 8-ми март за споразумение с ПП-ДБ за ротацията. В противен случай следват избори две в едно. От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори, че „се правят моноспектакли“ с цел предсрочни избори. Премиерът Николай Денков коментира, че за тях определянето на регулаторите е..

публикувано на 29.02.24 в 16:05

Правителството ще оцелее, алтернатива няма

"Не можем да се оплачем от скука на политическата сцена - меморандуми, коалиционни споразумения, всичко, което върви под угрозата избори две в едно. Това, което наблюдаваме, е една перманентна битка на консенсус. Той е принудителен, но трябва да бъде търсен от политиците." Това заяви социологът от агенция "Насока" Елена Дариева. По думите й, сега се..

публикувано на 29.02.24 в 10:50

4 двойки ще си кажат "Да" на високосния 29 февруари

29 февруари е особена дата в календара, тъй като се случва веднъж на четири години. Въпреки че самият високосен ден не се свързва с много суеверия, някои хора вярват, че събитията на тази дата могат да имат специално значение или да доведат до уникален последици. Със сигурност за желаещите да сключат брак на датата 29 февруари, тя ще..

публикувано на 29.02.24 в 10:43

Среща в Пловдив за изборите за ЕП: "Провери и гласувай!"

В Пловдив днес ще се проведе обучение за проверка на факти за млади хора , които ще гласуват за първи път.  Събитието "Провери и гласувай! ", което организира Бюрото на Европейския парламент в България ще е в   конферентната зала на хотел Пълдин КООП .  В него ще се включат ученици от последен клас и студенти от начален курс. Доц. Ралица..

публикувано на 29.02.24 в 09:58