Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказната астрология и лечебната сила на приказките

| обновено на 05.12.22 в 13:35

От дълбока древност във вълшебните приказки са кодирани послания. Тогава приказките са имали изцяло сакрална функция и са били разказвани от жреците-лечители на възрастните, с цел лечение и решаване на проблеми, защото вълшебните приказки притежават силата да лекуват съдбата“, разказва Красимира Кирчева, астролог с над 17 години опит и практика. Водещ на курсове, лекции и семинари. Строителен инженер и майка на три деца.

На 4-ти февруари в Пловдив, тя ще представи книгата си "Приказна астрология: юздите на небесните коне". Красимира Кирчева пише този труд 15 години, изследва и свързва древното знание с живота, и съдбите на хората.

Последовател на херметическата философия на траките, тя проследява единството на природните закони, религиите и духовните учения. Свързва точните науки с астрологията, структурализма и херметизма. Така тя разработва настоящия си авторски метод за „3D приказен анализ“. Книгата и е определяна като първата по рода си методология, която може да ни даде отговор за това, как вълшебните приказки, които познаваме от детството си, могат да се превърнат в инструмент за разрешаване на житейски проблеми и лекуване на травми.

За разлика от психологическите тълкувания, които третират символите изключително и само психологически, или в едно измерение, в книгата са проследени значенията на символите в три измерения, психологическо, духовно и телесно-реално.

Първата половина от текста е насочена към методологията и съдържа описание на десетте основни архетипа-планети. Показана е и система, по която читателят може да решава сам проблемите си и да преминава през борбата на героя, и развръзката до щастливия край на приказката.

Втората половина на книгата, съдържа тълкуванията на девет от най-популярните приказки, които съдържат описания на 9-те най-често срещани проблема на съвременния човек, както и техните решения. Става дума за приказната история на „Хензел и Гретел”, „Червената Шапчица”, „Снежанка”, „Пепеляшка”, „Огнивото”, „Спящата красавица”, „Приказка за юнака, ламята и царската дъщеря”, пиесата „Бурята“ на Шекспир, както и приказката за „Малечко-Палечко“.

Междувременно, Красимира Кирчева прави своите разработки и анализи на още три вълшебни приказки, „Красавицата и звярът”, „Дивите лебеди” и „Малката русалка”.

Чуйте още, от интервюто на Красимира Кирчева, за неделния “Шейкър“. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25