Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Социалното предприятие откри втори магазин в Пловдив

Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив откри в кв. „Капана“ втори собствен физически магазин. То е създадено преди 4 години и има 3 ателиета. Директорката Ванина Костадинова казва, че са оптимисти за бъдещето, защото срещат много съпричастност.
Единственият майстор в България по стъклодухане - Иван Станев, вече има 5 ученици, които са част от предприятието.
"Правим всичко на ръка. Имаме невероятни художници в предприятието, които придават прекрасен завършек на стъклените украшения"

Витрините в новия магазин на ул. „Йоаким Груев“ 7 са изпълнени с  коледни стъклени играчки, картини, текстил, сувенири с емблематични за града места и керамични украшения.

Всички артикули са изработени от ангажираните в предприятието 27 души, а 80% от тях са с увреждания.  Социалното предприятие произвежда и сувенири за големи фирми у нас. 

„Това беше и идеята ни, когато стартира Социалното предприятие – да има устойчивост.  Така че целта е постигната, но по-важното е, че хората се чувстват полезни. Не са затворени между четири стени, социализират се“, коментира на откриването зам.-кметът Титюков.

Това е втори магазин на Социалното предприятие, като първият е в подлеза на Тримонциум. 


Галерия

Още от категорията

Държавата е осигурила 20 млн. лева за ремонти в наводнените карловски села

Ситуацията в карловските села Каравелово и Богдан се нормализира и към момента е овладяна. Предприети са всики превантивни действия .Техника продължа да отстранява наносите в речното корито и там където има стесняване целта е да се улесни проходимостта на водата. Това съобщиха на пресконференция Министърът на регионалното развитие и благоустройството..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Пленарното заседание на парламента "провали" изслушването за Панаира

Провали се насроченото за днес следобед заседание на временната парламентарна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов 2016 г. насам.  Формалната причина за проваленото заседание на комисията бе продължилото цял ден пленарно заседание на парламента. Затова..

публикувано на 27.01.23 в 17:31

Два дена грипна ваканция за учениците в Златоград

Учениците в община Златоград излизат в грипна ваканция за 2 дни – 30 и 31 януари.  Ваканцията се обявява със заповед на кмета на общината Мирослав Янчев, а причината е, че през последната седмица рязко се е покачил процентът на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания сред учениците. Към днешна дата болните са 30% от всички ученици...

публикувано на 27.01.23 в 15:06

25 контейнера ще "поглъщат" старите ни дрехи и обувки

25 контейнера за разделно събиране на стари дрехи и обувки вече са поставени в Пловдив. Организираната система цели последващото оползотворяване и рециклиране на старите текстилни материали и обхваща всички видове отпадъци от кожа и текстил. Предвидените мерки са част от политиката на Община Пловдив за увеличаване на количеството на разделно събраните..

публикувано на 27.01.23 в 14:38

Трима министри отиват в Каравелово

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев заминават за Каравелово, където беше обявено частично бедствено положение.  Министрите ще се запознаят на място със ситуацията и ще определят каква допълнителна подкрепа от страна..

обновено на 27.01.23 в 14:15