Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 3 млн. куб. м. инертни материали са почистени от речните корита

Държавната помощ за щетите в карловско трябва да продължи и догодина

| обновено на 05.12.22 в 16:12


Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са съсипани след наводнението в Карловско, разрушени са 21 мостове, както на общински пътища, така и вътре в населените места. Тежко пострадали и разрушени са 37 улици с обща дължина над 20 километра и площ около 75 хиляди кв. м. Общината очаква финансовата подкрепа от държавата да продължи през цялата 2023 г. Това съобщи на пресконференция в София кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той представи отчет на свършеното от Общинския кризисен щаб и Община Карлово за последните два месеца и оцени като добра работата на държавата и общината в процеса на нормализиране живота на хората.

По думите на Кабаиванов бедствието е унищожило повече от шест километра водопроводна мрежа, отнесени са били 280 електрически стълба, пострадали са три читалища, три клуба по интереси и детската градина в едно от селата - в Каравелово. Практически липсваха над 8,5 км. речни корита. Това са коритата на реките, които минават през трите села - Богдан, Каравелово и Слатина, посочи Кабаиванов. Корита нямаше, защото още с първата приливна вълна, те бяха запълнени и следващите втора и трета приливни вълни минаваха през населените места с фронт между 100 и 200 метра, каза той, след което добави, че в първите часове след наводнението общият фронт на река Стряма е бил между 500 и 1000 метра.

Такова бедствие и такова наводнение с толкова инертен материал, свален от Средна гора, никой в нашия регион не е виждал, посочи кметът на Карлово.

За трите месеца работа по речните корита ние успяхме да изнесем над 3 млн. куб. м. инертни материали, уточни той, след което добави, че е имало дни, в които над 115 единици техника и доброволци са работили при пълно натоварване. 
С помощта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са били изградени 29 фургона и така всички, които имат сериозно пострадали жилища, са били настанени в тях. Фургоните са временно решение и на тези хора трябва да бъде помогнато до степен да могат да възстановят своите жилища, каза Кабаиванов.

Той благодари за работата на доброволците и военните, без които не би бил възможен процесът на възстановяване. Това, което свършихме нямаше да може да бъде направено, ако нямахме помощта на доброволците. Кметът на Карлово съобщи, че започват процедури по Закона за обществените поръчки за проектиране на нови мостови съоръжения и речни корита. 


Надявам се и вярвам, че ще имаме финансовата подкрепа на държавата в цялата следваща 2023 г., защото по предварителни данни само пораженията на публичната инфраструктура са над 74 млн.лв.  Пораженията по частните домове са между 7-10 млн. лв. Даренията, които до момента разпределихме 1,780 млн.лв. не са достатъчни, за да могат хората да възстановят домовете си във вида, в който са били, заяви Кабаиванов. 

Кметът на Карлово съобщи, че заедно с Националното сдружение на общините в Република България ще предложат промени в Закона за защита при бедствията, с които ще направят по-ефективни действията в първите часове при природно бедствие. Той отбеляза, че сред измененията е предложението да бъде създадена Държавна агенция за защита при бедствия и аварии, в която да бъдат съчетани всички дейности по превенция и всички действия по ликвидиране на последиците от бедствието. 


Галерия

Още от категорията

Държавата е осигурила 20 млн. лева за ремонти в наводнените карловски села

Ситуацията в карловските села Каравелово и Богдан се нормализира и към момента е овладяна. Предприети са всики превантивни действия .Техника продължа да отстранява наносите в речното корито и там където има стесняване целта е да се улесни проходимостта на водата. Това съобщиха на пресконференция Министърът на регионалното развитие и благоустройството..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Пленарното заседание на парламента "провали" изслушването за Панаира

Провали се насроченото за днес следобед заседание на временната парламентарна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов 2016 г. насам.  Формалната причина за проваленото заседание на комисията бе продължилото цял ден пленарно заседание на парламента. Затова..

публикувано на 27.01.23 в 17:31

Два дена грипна ваканция за учениците в Златоград

Учениците в община Златоград излизат в грипна ваканция за 2 дни – 30 и 31 януари.  Ваканцията се обявява със заповед на кмета на общината Мирослав Янчев, а причината е, че през последната седмица рязко се е покачил процентът на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания сред учениците. Към днешна дата болните са 30% от всички ученици...

публикувано на 27.01.23 в 15:06

25 контейнера ще "поглъщат" старите ни дрехи и обувки

25 контейнера за разделно събиране на стари дрехи и обувки вече са поставени в Пловдив. Организираната система цели последващото оползотворяване и рециклиране на старите текстилни материали и обхваща всички видове отпадъци от кожа и текстил. Предвидените мерки са част от политиката на Община Пловдив за увеличаване на количеството на разделно събраните..

публикувано на 27.01.23 в 14:38

Трима министри отиват в Каравелово

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев заминават за Каравелово, където беше обявено частично бедствено положение.  Министрите ще се запознаят на място със ситуацията и ще определят каква допълнителна подкрепа от страна..

обновено на 27.01.23 в 14:15