Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 млн. куб. м. инертни материали са почистени от речните корита

Държавната помощ за щетите в карловско трябва да продължи и догодина

| обновено на 05.12.22 в 16:12


Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са съсипани след наводнението в Карловско, разрушени са 21 мостове, както на общински пътища, така и вътре в населените места. Тежко пострадали и разрушени са 37 улици с обща дължина над 20 километра и площ около 75 хиляди кв. м. Общината очаква финансовата подкрепа от държавата да продължи през цялата 2023 г. Това съобщи на пресконференция в София кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той представи отчет на свършеното от Общинския кризисен щаб и Община Карлово за последните два месеца и оцени като добра работата на държавата и общината в процеса на нормализиране живота на хората.

По думите на Кабаиванов бедствието е унищожило повече от шест километра водопроводна мрежа, отнесени са били 280 електрически стълба, пострадали са три читалища, три клуба по интереси и детската градина в едно от селата - в Каравелово. Практически липсваха над 8,5 км. речни корита. Това са коритата на реките, които минават през трите села - Богдан, Каравелово и Слатина, посочи Кабаиванов. Корита нямаше, защото още с първата приливна вълна, те бяха запълнени и следващите втора и трета приливни вълни минаваха през населените места с фронт между 100 и 200 метра, каза той, след което добави, че в първите часове след наводнението общият фронт на река Стряма е бил между 500 и 1000 метра.

Такова бедствие и такова наводнение с толкова инертен материал, свален от Средна гора, никой в нашия регион не е виждал, посочи кметът на Карлово.

За трите месеца работа по речните корита ние успяхме да изнесем над 3 млн. куб. м. инертни материали, уточни той, след което добави, че е имало дни, в които над 115 единици техника и доброволци са работили при пълно натоварване. 
С помощта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са били изградени 29 фургона и така всички, които имат сериозно пострадали жилища, са били настанени в тях. Фургоните са временно решение и на тези хора трябва да бъде помогнато до степен да могат да възстановят своите жилища, каза Кабаиванов.

Той благодари за работата на доброволците и военните, без които не би бил възможен процесът на възстановяване. Това, което свършихме нямаше да може да бъде направено, ако нямахме помощта на доброволците. Кметът на Карлово съобщи, че започват процедури по Закона за обществените поръчки за проектиране на нови мостови съоръжения и речни корита. 


Надявам се и вярвам, че ще имаме финансовата подкрепа на държавата в цялата следваща 2023 г., защото по предварителни данни само пораженията на публичната инфраструктура са над 74 млн.лв.  Пораженията по частните домове са между 7-10 млн. лв. Даренията, които до момента разпределихме 1,780 млн.лв. не са достатъчни, за да могат хората да възстановят домовете си във вида, в който са били, заяви Кабаиванов. 

Кметът на Карлово съобщи, че заедно с Националното сдружение на общините в Република България ще предложат промени в Закона за защита при бедствията, с които ще направят по-ефективни действията в първите часове при природно бедствие. Той отбеляза, че сред измененията е предложението да бъде създадена Държавна агенция за защита при бедствия и аварии, в която да бъдат съчетани всички дейности по превенция и всички действия по ликвидиране на последиците от бедствието. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27