Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще е политическо чудо, ако за 7 дни Габровски направи кабинет

Хирургът проф. д-р Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ - СДС за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, който трябва след 7 дни  да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен. 

Според политолога Даниел Смилов не е изключено човек без политически опит, какъвто е Габровски, да води правителство, но в  ситуацията, в която се намира страната, фактът, че няма опит няма да му е от полза. "В неговата ситуация е важно да има ясна формула на подкрепа от политическите партии. Неговата задача е да си осигури подкрепа. Не тръгва с летящ старт, но ще видим", коментира той пред Радио Пловдив.

Според него проблемът е също, че не се знае каква е политическата идея на ГЕРБ за бъдещото правителство -  дали става дума за кабинет на малцинството, дали ще е с подкрепа на други партии или дали става дума за коалиционно правителство. "За човек без ясна политическа формула, по която да работи за правителство и да започне в началото на седмицата разговори от нулата и да очакваме в края на седмицата да направи правителство е като да вярваме в чудеса", каза Смилов и добави, че неясната политическа формула за кабинет е причината проф. Габровски да говори за експертно правителсво.

Въпрос на политическа естетика е дали премиерът на това правителство и членовете му ще бъдат  повече в експертно качество или политическо. Явно ГЕРБ са избрали варант с по- отдалечени от политиката хора. Но без ясната парламентарна подкрепа за това правителство, то не може да бъде избрано, колкото и да са отдалечени от политиката неговите членове, смята още анализаторът. Той направи аналогия с номинацията на проф. Анастас Герджиков за кандидат - президент на ГЕРБ - СДС. По думите му и в  двата случая става дума за хора с безспорен авторитет в своите области. 

"ГЕРБ правят такива ходове, заради репутационния проблем на своя лидер. Борисов обича да се хвали, че е като Меси, че е най- подготовеният лидер за страната, но заради поредицата от скандали с него и протести, ГЕРБ е принуден да търси хора с авторитет. Колкото и авторитетни да са тези хора те не решават репутационния проблем на техния лидер", обясни Даниел Смилов

Той не изключи при гласуването в НС някаква подкрепа от определени политически партии. "Всъщност решаващи за първия мандат ще бъдат БСП. Те най- вероятно няма да влязат в правителство, няма и да го подкрепят, но въпросът е дали ще гласуват против или ще влязат в зала. Ако някои от парламентарните групи излязат от зала ще може да се гласува правителство и с по- малко от 121 гласа", каза в заключение политологът.

Той повтори тезата си, че в този парламент е най- възможно правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход като формулата е по- реалистична при трети мандат. Другият по- малко възможен вариант е разговори между ГЕРБ, ПП и ДБ, но тук нито една от страните не са показали желание за диалог.
Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56