Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиера на "Солунските съзаклятници" в Драмата

Солунските съзаклятници“ е най-новото заглавие в афиша на Пловдивския драматичен театър. Премиерата на спектакъла е довечера (5 декември, 19 ч., следващо представление – 19 декември).

В исторически план нещата стоят горе-долу така: През 1903 г. българите от Пиринска Македония и Беломорска Тракия още пъшкат под гнета на османското робство. Група младежи, вдъхновени от анархически възгледи и идеи на ВМОРО, решават да извършат поредица от бомбени атентати, за да обърнат внимание Великите сили на положението на българското население в споменатите територии.

Взривена е сграда на Отоманската банка и един френски кораб. Част от атентаторите са убити, други изпратени на заточение в затвор в либийската пустиня, малцина са онези, които запазват живота си. Младежите тогава решават да се отдадат на саможертвата, вместо да съхранят живота си, който е пред тях. Оттук тръгва и режисьорът на постановката Стайко Мурджев, омагьосан от дилемата как едни млади хора, в чиято младост като че ли е закодирано самосъхранението, решават да отдадат живота си в името на някаква обществена кауза.

Терористи и престъпници ли са атентаторите, или герои и примери за подражание? Според режисьора Мурджев постановката не дава отговор на този въпрос.

Пиесата на Георги Данаилов „Солунските съзаклятници“ представлява един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име. Самият автор обаче държи везната в равновесие здраво като Темида и не бърза да отсъжда, нито да присъжда...Галерия

Още от категорията

Търговската камара с подкрепа за Старото училище в Смолян

Сдружение „Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ подпомага набирането на средства за възстановяване на Старото училище към църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ /1836 г./ в Смолян, квартал Устово. Ангел Хронев, председател на Търговско-промишлената камара в Пловдив анонсира инициативата, като съобщи, че от средите на бизнеса идва..

обновено на 27.01.23 в 13:42

"Интервенция" на ежедневието от Цвета Ерменкова

Тази събота, от 17 и от 19 часа, в куклено- драматичен театър „Хенд“ е представянето на новата пиеса на Цвета Ерменкова, "Интервенция". Вход на събитието, свободен. Пиесата ще бъде представена от талантливите бъдещи актьори от школата на театър „Хенд“ - Далия Ангелова, Юлия-Ана Ивтиминова, Мария Николова, Ема Стоянова и Красимира..

обновено на 27.01.23 в 13:07

Васил Сотиров с нова книга в „Алтер его”

Чисто нова книга с епиграми издаде майсторът в жанра Васил Сотиров - „Шлюпки от тиквени семки“. За нея ще говорим в нашия радио-хепънинг. И не само. Ще си припомним, например, че нашият гост е един от най-добрите преводачи на Франсоа Вийон, а покрай това ще форсираме ефира с рубриката „Сатирик – класик“, в която ще отбележим годишнини от..

публикувано на 27.01.23 в 12:45

В "Срещите" - за тревожността на съвременния човек

Тази събота в "Срещите" с философа и психолог Иво Величков си говорим за времето ни, което нарекохме оксиморонно.  И още - за възможностите на мисленето в нюанси, за тревожността на днешния човек и  влиянието на фалшивите позитивни послания. Слушайте ни в събота - след новините в 9.00 часа. 

обновено на 27.01.23 в 10:27

Кампанията "Сузи" набира средства за издаване на книга

Международният ден за възпоменаване на жертвите на Холокост, 27 януари отбелязваме с анонс за книга на фондация "Културни проекти".  Директорът на фондацията, оперната певица Ина Кънчева обяви кампанията за набиране на средства за отпечатване на книгата " Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди ”. Тя се очаква да излезе през..

публикувано на 27.01.23 в 09:30