Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ не искат и не могат да сътворят правителство

Слагат проф. Габровски на амбразурата, защото е почтен човек, но той ще е похабен

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

Едва 62-ят ден вписа новина в политическия вакуум на следизборните очаквания. Предизвика поне толкова въпроси, колкото и съществуваха преди президентът Румен Радев да връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на Правителство.

По каква политическа формула ще бъде реализиран той от неврохирурга проф. Николай Габровски и каква парламентарна поддкрепа би могъл да получи той по заявената от него формула за експертен Кабинет и след разговор с всички партии, в условията на коалиционни раздори, антагонизъм и отказ от чуваемост? Събеседник – политологът Любомир Стефанов.

"И при избора на кандидат за премиер от ГЕРБ и заявеното от него очакване за експертен кабинет, отново виждаме повтаряне на мантри и заклинания, с тайна надежда да проработят магически. Рационалното отдавна липсва в българската политика, особено след извънредните избори", каза Стефанов. Според него няма да имаме кабинет до Коледа и допълни, че изборът на проф. Габровски е преди всичко прагматичен.

"ГЕРБ са осъзнали, че първият мандат е кауза пердута и правят нещо, което наподобява опит", каза Любомир Стефанов. По думите му в българската политика днес се случва процес на катализиране и наместване на нагласите.

"Полтиците в България не могат да свикнат, че инакомислието е присъщо на политиката. След толкава години, в които ГЕРБ управляваха еднолично държавата, при нас да се управлява в широка коалиция е много нетипично", посочи  още политологът.

Прогноза за създаване на правителство: Прагматизъм и седем месеца срок с конкретни задачи и седмица по седмица, но на никой не му стиска обаче за подобно развитие за този вид политики. Не съм оптимист за програмно или експертно правителство. Не виждам нито една партия, която да събере останалите партии, с изключение на "Български Възход".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46