Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България да бъде представяна от хора със самочувствие

Раната на България – Шенген остава отворена, след като Нидерландия  наложи вето на страната ни за членство.  Защо позициите на Австрия и Нидерландия будят съмнение за прилагане на двойни старнадрти пред страните в ЕС и какво се крие зад заявката на служебния премиер Гълъб Донев, че страната ни ще предприеме ответни мерки, ако на 8-ми декември не бъде допусната в Шенгенското пространство – по темата – д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика:

"Всички държави - членки на ЕС, институциите на ЕС в лицето на ЕП и ЕК са категорични, че България отговаря на всички критерии и следва да бъде включена в Шенгенското пространство.  Само една страна -  Холандия и в известна степен Австрия, без никакви аргументи твърди, че България не покрива критериите и не следва да бъде включвана в Шенгенското пространство".

По думите на д-р Цеков, Холандия се поставя в слаба пизиция, тъй като на ниво европейска политика от ключово значение за сериозно възприеманата позиция, служат аргументите.  "Това говори за недобронамерена и противоречаща на всички европейски принципи политика".

"Нидерландия е държава с пробита граница - половината от кокаина в Европа влиза през пристанище Ротердам контрабандно, по данни на Европол. Американската агенция за борба с наркотиците сочи категорично, че около 40% от синтетичната дрога, тровеща Америка, се произвежда и влиза през Холандия. Почти половината от сървърите в света със съдържание на  детска порнография са блокирани в Холандия, в т.ч. и трафикът на жени и т.н. През такава призма се питаме какво търси Холандия в Шенген? И тя ще назидава България?!"

Д-р Цеков подчерта още, че днешното си богатство Холандия, като един от най-големите търговци на роби,  дължи на безжалостния колониален грабеж от Третия свят. 

"Неслучайно се обърнах публицистично към премиера Рюте, че когато през 1879 г. първенците на България записват в Търновската конституция, че "всякой роб, стъпил на българска територия, свободен става", Холандия все още е робовладелска държава.  Последните няколко острова в Карибите, които са   под холандска власт, отменят робството чак през 1910 г.  Отгоре на какво Холандия ще поучава България?"

Той призова да си дадем сметка, че големият дефицит на държавата ни, която участва в институциите на ЕС, е безгръбначието. България трябва да бъде представлявана  и на чиновническите, и на политическите нива в ЕС от хора със самочувствието, че са представители на равноправна държава, а не  от хора, които само казват само "йес" и гледат на мнението на западноевропейските държави като на последна и божествена инстанция, с която трябва да се съобразяваме.

Голяма част от проблема е, че ние самите сме се поставили в подобна позиция, подчерта д-р Цеков.

"В крайна сметка ЕС е замислен като съюз на равноправни и суверенни държави, а не като федерация, в която едните са по-важни, а другите - по-малко важни".

Той все пак допусна, че неаргументираните позиции могат да бъдат сменени в рамките на 15 минути и Холандия да вдигне ветото за влизане на  България в Шенген. 

Повече чуйте от звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Във всичките си форми Правителството може да работи пълноценно

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10