Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

90% от българите ще имат само кутията на постната пица

Прогнозата е на проф. Боян Дураннкев за икономическите преспективи пред страната, свързани с последиците от войната, енергийните доставки и цената на труда. Според проф. Дуранкев само единия процент от ббългарите ще продължи да богатее.

Той обвърза ситуацията и с политиеската нестабилнот у нас:

"Уравнинението за провителство е с толкова неизвестни, че няма решение. Правителството няма да мине, най-  вероятно и това с втория мандат няма да мине и  всички усилия ще се насочат към нещо трето, защото има много червени линии и те се непреодобими."

С удължаване на държавния бюджет няма да се увеличат доходите на хората и част от тях ще останат под нивото на 2019 година,прогонозира икономистът. МРЗ няма да се увеличи, а  изчисленията показват, че тя трябва да е минимум 790 лева. Питаме се и дали мкрофирмите  ще оцелеят при такива работни заплати и при задълъжителните инвестиции, които се очакват от тях.

Бедните ще обедняват, богатите ще богатеят  е изводът на Боян Дуранкив, който обобщи, че за голяма част от хората ще остане само "картонената кутия на постната пица"

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Паолина Комсалова
Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56