Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В криза трябва политически, а не експертен кабинет

„Когато сме в криза е по-добре да имаме политически кабинет, а не експертен, тъй като експертите следват и изпълняват политическа воля. Затова отговорността не може да се размива. Освен това България има опит с кабинети, които са били таргетирани като експертни. В криза трябва да има ясна политическа отговорност“.

Това коментира политологът Марая Цветкова в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според нея вероятността за правителство с мандата на ГЕРБ клони към нула и фигурата на проф. Николай Габровски не е с цел да се сформира кабинет, а да се продължи с очистването на лицето на партията.

„Интересно е защо проф. Габровски се е съгласил на това да бъде поредният бушон, но предполагам има адекватни обяснения за ситуацията и за съгласието си.

Ако все пак се случи някакво чудо в никакъв случай не можем да говорим за правителство с дълги хоризонти, а още по-малко за реформи в ключови сфери“, коментира Цветкова.

И тя като колегите си подчерта, че възможности за кабинет има по-скоро с третия мандат. Там обаче се появява друг проблем какво ще цели с него президентът Румен Радев. По думите й ако отново го даде на БСП това ще е засвидетелстване на вярност към левите избиратели, но в същото време ще е забиването и на поредния нож в гърба на Корнелия Нинова. Причината е, че тя отново няма да успее да го реализира.

„Ако президентът даде мандата на Стефан Янев ще стане прекалено очевидно, че се е разбрал със силите, които са против промяната“, добави Цветкова.

Все по-големите пропасти между „Продължаваме Промяната“ и държавния глава Марая Цветкова коментира така:

Когато един президент е вложил доверието си в нещо и след това така бързо го изтегля това означава, че той вече е склонен да гласува пряко доверие на нещо друго. Ако Радев нямаше намерението да възложи доверието си на друг политически субект или кръг от хора, той нямаше да си причини унижението да признава, че бил излъган. Когато си признаеш, че си излъган, означава, че си балък. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59