Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В криза трябва политически, а не експертен кабинет

„Когато сме в криза е по-добре да имаме политически кабинет, а не експертен, тъй като експертите следват и изпълняват политическа воля. Затова отговорността не може да се размива. Освен това България има опит с кабинети, които са били таргетирани като експертни. В криза трябва да има ясна политическа отговорност“.

Това коментира политологът Марая Цветкова в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според нея вероятността за правителство с мандата на ГЕРБ клони към нула и фигурата на проф. Николай Габровски не е с цел да се сформира кабинет, а да се продължи с очистването на лицето на партията.

„Интересно е защо проф. Габровски се е съгласил на това да бъде поредният бушон, но предполагам има адекватни обяснения за ситуацията и за съгласието си.

Ако все пак се случи някакво чудо в никакъв случай не можем да говорим за правителство с дълги хоризонти, а още по-малко за реформи в ключови сфери“, коментира Цветкова.

И тя като колегите си подчерта, че възможности за кабинет има по-скоро с третия мандат. Там обаче се появява друг проблем какво ще цели с него президентът Румен Радев. По думите й ако отново го даде на БСП това ще е засвидетелстване на вярност към левите избиратели, но в същото време ще е забиването и на поредния нож в гърба на Корнелия Нинова. Причината е, че тя отново няма да успее да го реализира.

„Ако президентът даде мандата на Стефан Янев ще стане прекалено очевидно, че се е разбрал със силите, които са против промяната“, добави Цветкова.

Все по-големите пропасти между „Продължаваме Промяната“ и държавния глава Марая Цветкова коментира така:

Когато един президент е вложил доверието си в нещо и след това така бързо го изтегля това означава, че той вече е склонен да гласува пряко доверие на нещо друго. Ако Радев нямаше намерението да възложи доверието си на друг политически субект или кръг от хора, той нямаше да си причини унижението да признава, че бил излъган. Когато си признаеш, че си излъган, означава, че си балък. 


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20