Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влизането на България в Шенген е обвързано с реформата в съдебната система

Политическите партии абдикират пред президента

От самото начало беше ясно, че влизането на България в Шенген е обвързано с реформата в съдебната система и борбата с корупцията у нас. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът Христо Панчугов.

По думите му, това е единственият инструмент за политически натиск от страна на ЕС след отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. 

"Много отдавна е ясно, че този инструмент ще бъде използван до край. Това не означава само техническа подготвеност за защита на външните граници на ЕС и сътрудничество по политически дела, а и обща система за сигурност. Това означава ниско доверие в българската система за сигурност, не е дипломатически провал, а чист прагматизъм", подчерта политологът.

Според него провалът е на българските политици от последните години, които носят вина за състоянието на българската система за сигурност.

Христо Панчугов изрази съмнение относно оптимизма на президента Румен Радев, че до 1 година ще влезем в Шенген. "В ущърб на българските интереси е да се бърза по тази тема", смята той.

Според политолога умишленото бавене на парламентарната рулетка за съставяне на правителство от страна на държавния глава не е изиграла добра роля за българския политически живот. 

"Заради това бавене държавата е повече от 2 месеца в някакво безвремие. А предложения за премиер от най-голямата парламентарна група - ГЕРБ/СДС, тепърва ще води разговори за съставяне на кабинет. Явно такива разговори не са водени в продължение на тези 2 месеца", коментира Панчугов и допълни, че така президентът блокира политическата ситуация, а политическите партии абдикират пред него.

Той оцени като много слаби шансовете на проф. Габровски да състави правителство и го определи като "нов играч, който отново е неподготвен за тази роля".

"Трябва да виждаме логика в действията на основните политически играчи. Трябва да се търсят основни плаващи мнозинства", смята политологът.

Цялото интервю на Неда Велкова с политолога Христо Пангучов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Вълна от съпричастност към пострадалите от земетресението

Часове след мощното земетресение в Турция десетки българи се организираха и започнаха да събират дарения за хората в пострадалите райони.  Издателят Манол Пейков призова от фейсбук профила си за дарения, като посочи, че в Пловдив те се събират в базата на ИК Жанет 45 на бул. Ал. Стамболийски 9.  Според информацията на Манол Пейков до настоящия..

публикувано на 07.02.23 в 15:57

След развода с ГЕРБ проектите на Зико в ОбС ще бъдат блокирани

Николай Радев - председател на групата общински съветници от Автентична лява БСП в Пловдив, прогнозира, че след разрива между кмета Здравко Димитров и ГЕРБ в следващите месеци местният парламент няма да свърши нищо полезно за града. "Ясно е, че конфронтацията между групата на ГЕРБ и кмета ще бъде толкова силна, че неговите предложения няма да..

публикувано на 07.02.23 в 15:53

В последните 24 часа трусове в Турция има на всеки 5 минути

За шокиращия и смъртоносен за хиляди хора земен трус в Турция и детайли от научна гледна точка търсим професор Николай Милошев от  Националния институт по геофизика, геодезия и картография към БАН.  Емоционалният му коментар е "Нещо страшно, нещо страшно, което не пожелаваме на никого". А като професионалист, той сподели, че подобни трусове могат..

публикувано на 07.02.23 в 15:18
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53