Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейското недоверие към България е заради мигрантите

Проблемът с миграцията, който се преекспонира особено тази година за България и Румъния, се отрази много зле в страните членки. Не само в Нидерландия, където коалицията е много сложна, а и в други страни. 

Затова съществува някакво недоверие към двете балкански страни. От друга страна е естествено тези правителства да могат да отговарят на очакванията на гражданите на собствените си страни.

Така директорът на фондация „Европейски институт" Любов Панайотова коментира пред Радио Пловдив темата за отложеното членство на България в Шенген.

Виждаме голям наплив от мигранти. Законодателството в страните - членки не успява да върне в страните им тези, които не са получили убежище. Проблемите се акумулират, отбеляза Панайотова. 

Според нея въпросът е защо България досега не успя да влезе в Шенген, а чак след толкова години продължаваме да отлагаме влизането в това ключово за ЕС пространство.

Фактите и времето

Не трябва да смятаме, че като крием определение факти, ще става по - добре. Панйотова даде пример с икономическата криза отпреди десетина години с Гърция. Когато южната ни съседка криеше реалните факти с еврозоната, видя се докъде стигна и как пак трябваше да разчита на солидарността на целия Европейски съюз.

Що се отнася до излязлото в този момент международно журналистическо разследавне за стрелба по мигранти на българската граница, Любов Панайотова подчерта, че ако разследването е вярно, нашите власти и журналистите би следвало да се саомсезират и да го проучат. Това наврежда на нашата страна. Въпросът е и защо българските власите не дават достатъчно информация на собствените си журналисти.

Позициите на Нидерландия и Австрия 

Това не е личен проблем, в никакъв случай не е личен проблем, каза Любов Панайотова по повод създаващото се впечатление, че Нидерландия и Австрия имат едва ли не личен проблем с България. 

Но проблемът става наистина личен, когато фактите говорят, че имаме преминали 75 000 неотразени нелегални мигранти през страната ни, посочи тя.

България получи немалко средства, за да укрепи и охранява границата, която е граница на Европейския съюз, и да реформира определени звена. Получихме помощ от Фронтекс. И изведнъж се явява служебният министър с цялата тази нова информация, че нямаме уреди за нощно виждане, че нянаме това, че нямаме онова..  

Това е някакъв суперпарадокс! Това ли е готовността на България?, попита риторично Панайотова.

Трябва да разбираме и насторенията, които ние провокираме, смята директорката на фондация „Европейски институт". Според нея това са естествени реакции на гражданите на другите страни от ЕС, които задават въпроси в собствените си парламенти „Какво става?" 

Панайотова припомни, че току-що в центъра на Брюксел беше разрушен голям мигрантски лагер. Как французите да го обяснят това и кметът на Брюксел, примерно?

Българската позиция

В парламента трябваше да бъде напарвена поне заявка, че ще се работи за влизането на страната ни в Шенген. И това трябваше да бъде първото, по което да работят депутатите, смята директорът на фондация „Европейски институт".

Панайотова посоче, че в същото време Румъния е направила много - техният прокурор Лаура Кьовеши стана флагман на борбата с корупцията. 

Румъния направи чудеса в последните години с усилия не само за Шенген, а и за икономически бум на страната. 

За съжаление, румънците ще страдат заради нас, тъй като с тях вървим в пакет за Шенген, отбеляза Любов Панайотова.

Интервюто на Неда Велкова с Любов Панайотова е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14