Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България е изпълнила всички условия за членство в Шенген

На заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Решението за разширяването на Шенгенското пространство  коментираме с бившия външен министър Ивайло Калфин.

"Ситуацията е доста позната. България от 11 години е изпълнила всички условия за членство в Шенген и решението не се взима. Имаше един период в първия мандат на ГЕРБ, когато   българските управляващи настояваха на  всеки Съвет по вътрешни работи да се гледа този въпрос и ние винаги получавахме отказ за членство. За голямо съжаление, небоснованата липса на решение за членство на България и Румъния в Шенген продължава."

Калфин отхвърли  като неоснователно заявеното от австрийския канцлер като аргумент  за налагане на  вето, че това е  мигрантският натиск, на който е подложена страната му.

 "Голямата част от бежанците, които стигат до Австрия, не минават през България и Румъния, а минават през РСМ, Сърбия, Унгария и след това стигат до Австрия. За това стана въпрос и миналата седмица по време на срещата на високо равнище ЕС - Западни Блкани в Тирана и това са известни факти. През България не влиза такъв поток. Австрийският канцлер вместо да обвинява България, да види по какъв начин влизат бежанци в Австрия през Западнобалканския път. Очевидно обаче му е по-лесно да говори на вътрешната си публика с името на България". 

Калфин бе категоричен, че австрийското Правителство по този начин показва мускули и  че се бори срещу бежанския натиск. "Фактът, че България и Румъния остават извън Шенген, по никакъв начин обаче не намаляват този атиск. Напротив, България спазва изключително съвестно своите ангажименти на външна граница на ЕС".

По думите на Калфин, ветото като инструмент за налагане на политика, трябва да се използва много внимателно.

"Очевидно е обаче, че отношението към Хърватия е доста по-различно. Дали защото Австрия е съседна държава, или защото имат общи приоритети, това е друга тема", подчерта Калфин. 

Калфин изрази предположение, че  днес няма да  бъде даден отказ за членство на България и Румъния в Шенген, а решението ще бъде отложено. "Избирането на една страна от трите, ще бъде изключително лош знак. Няма нито един аргумент,  който да отделя Хърватия от България и Румъния."

Цялото интервю - звуковия файл:

БНР подкасти:

Още от категорията

Константин Еленков в "Добро утро, ден!"

На 27 години с впечатляваща театрална биография, пред която хоризонтът е безкраен. В поведението си ту е като дете  любопитен към света, ту е мъдрец, потънал в познанието за него.  Константин Еленков е гостът ни в „Добро утро, ден!“ тази седмица.   Той е Одисей от едноименния изключителен спектъкъл на Пловдивския драматичен театър. Играе..

обновено на 03.02.23 в 16:53

Служебният кабинет да работи за коректност на изборите

"Служебното правителство "Гълъб Донев 1" опита да реагира, като управлява някои от кризите, предизвикани и от високата инфлация и необходимостта да реагира на икономическите предизвикателства и на предизвикателствата от  международната среда. Някои от оценките на анализаторите са позитивни, а други - не. Но за общата картина, трябва да се опитаме да..

публикувано на 03.02.23 в 16:30
От ляво на дясно: Николай Цветков, зам.-кмет на Карлово и Ангел Стоев, пловдивски областен управител

Наноси при дъжд са заплаха за Каравелово и Богдан

Има опасност при предстоящи обилни валежи към селата Богдан и Каравелово отново да бъдат свлечени значителни количества речни наноси.  Това е причината   частичното бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово да се удължи на 30 дни , след като изтече седемдневният му срок.  То беше обявено на 26 януари заради повишеното ниво..

публикувано на 03.02.23 в 16:12
Яница Петкова, социолог от агенция

Една четвърт от българите са готови да живеят в чужбина

36% от запитаните по света искат да мигрират. Както се очаква, най-вече младите хора в затруднена икономическа ситуация са сред потенциалните мигранти. Мнозинства склонни към миграция личат в Субсахарска Африка и Латинска Америка. Това са резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 57..

публикувано на 03.02.23 в 15:21

Увеличаването на МРЗ е фактор, заради който цените растат

Последното служебно правителство е с най- дълъг живот в новата ни история и това е следствие от силно разпиления вот на българските избиратели, който в парламента води до невъзможност да се състави правителство, каза в предаването "Точно днес" икономическият анализатор Красен Станчев. По думите му криза няма. На икономически език криза означава..

публикувано на 03.02.23 в 10:32