Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последната изложба на Стамен Карамфилов е в Стария град

Ретроспективна  изложба на Стамен Карамфилов, която е последната в творческия път на автора, представят Фондация „Изкуството през вековете“ и Читалище „Иван Вазов“ в Стария град.

 "Вечерта ще бъде специална, тъй като ще се срещнем с творец, който пази историята на древна техника. А да пазим историята е важно, защото без историческа памет губим фундамента, върху който можем да стъпим и да изграждаме бъдещето", казват авторът и организаторите. 

В изложбата са показани творби в техника енкаустика от два творчески периода на художника – преди и след като той губи зрението си.

Стамен Карамфилов е роден през 1944 г. в Северна България. Дългогодишната му дейност е свързана с реставрация на картини и икони, докато не открива познатата още от времето на Леонардо да Винчи енкаустика, като се посвещава на изследването й. Разработва своя технология за избелване на восъка. Стамен Карамфилов има над 30 изложби у нас и в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

публикувано на 27.09.24 в 13:45

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54