Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста Красен Станчев.

Красен Станчев каза в интервю за програма "Точно днес": "Приемането на минимална заплата от 850 лева би означавало намаляване на потенциала за икономически ръст, съответно на увеличаване на доходи. Дали ще се увеличат доходите, по-скоро - не, ще има сив сектор. Странна е аргументацията в Народното събрание. В момента у нас, съотношението между средна брутна заплата и минимална заплата е доста високо в сравнение със страните от ЕС. Този показател за последните 20 години има много ясна динамика и той е към спад. Има само една страна, където съотношение е 50% и това е Австралия, но и там днес е 40%. В по-големите страни в Европа, близко на това съотношение е Франция."

"Подкрепата със 175 гласа "за" на предложението на БСП за ръст на МРЗ бе очаквано, заради изборите", смята икономистът. По думите му от икономическа гледна точка това е доста лош шаблон за правене на политика. 

"При тези 140 лева увеличение на МРЗ , от тях 80 лева ще отидат като ДОД в бюджета", пресметна Станчев. "Минималната заплата е доста висока за определени региони у нас", каза още Красен Станчев. 

Още от категорията

Първа обща служба на български и северно - македонски архиереи

За първи път след официалното признаване автономията на православната църква на Северна Македония в пловдивския митрополитски храм „Света Марина“ се състоя общо служение на български и македонски митрополити. На тържествената служба за големия християнски празник Сретение Господне  пред  огромното множество от хора Пловдивският митрополит..

публикувано на 02.02.23 в 14:02

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47