Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има.

„Факт е, че тези срещи са протоколни, израз на някаква рутина, но в никакъв случай не изразяват желание на политически сили като „Демократична България“, „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ да има някакви разговори за правителство. Тези срещи бяха обречени, още преди да има кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС“, каза Инджов.

Политологът смята, че много малко е вероятно да се случи правителство с втория мандат.

„Почти сигурно е, че няма да има правителство и с втория мандат. Позициите за един такъв мандат от страна на ГЕРБ, са много ясни. Едва ли Борисов ще допусне подкрепа за правителство на ПП и ДБ, след като не е получил подкрепа от тях“, обясни още Инждов.

Според него най-възможно е правителство, което е в рамките на трети мандат.

„Нищо чудно, ако мандатът отиде в „Български възход“, той да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС. За БСП не смея да прогнозирам. Има, знаете, спекулации, че кандидатурата на професор Габровски може да се реализира през третия мандат. И едно експертно правителство с третия мандат, на практика да бъде завоалирано правителство на ГЕРБ. Но тук също трябва да се правят доста тънки сметки, и да се обясни на избирателите как така се завоалират, маскират доста неща. Вероятността за предсрочни избори нараства“, категоричен беше Иво Инджов.

Цялото интервю с Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56