Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има.

„Факт е, че тези срещи са протоколни, израз на някаква рутина, но в никакъв случай не изразяват желание на политически сили като „Демократична България“, „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ да има някакви разговори за правителство. Тези срещи бяха обречени, още преди да има кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС“, каза Инджов.

Политологът смята, че много малко е вероятно да се случи правителство с втория мандат.

„Почти сигурно е, че няма да има правителство и с втория мандат. Позициите за един такъв мандат от страна на ГЕРБ, са много ясни. Едва ли Борисов ще допусне подкрепа за правителство на ПП и ДБ, след като не е получил подкрепа от тях“, обясни още Инждов.

Според него най-възможно е правителство, което е в рамките на трети мандат.

„Нищо чудно, ако мандатът отиде в „Български възход“, той да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС. За БСП не смея да прогнозирам. Има, знаете, спекулации, че кандидатурата на професор Габровски може да се реализира през третия мандат. И едно експертно правителство с третия мандат, на практика да бъде завоалирано правителство на ГЕРБ. Но тук също трябва да се правят доста тънки сметки, и да се обясни на избирателите как така се завоалират, маскират доста неща. Вероятността за предсрочни избори нараства“, категоричен беше Иво Инджов.

Цялото интервю с Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Присъединяването към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространенява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09