Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

| обновено на 09.12.22 в 14:05

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация.

В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане, както настояват протестиращи и част от общинските съветници.

В становището се подчертава, че  Законът за устройство на територията изключва  възможността за съдебно атакуване на ОУП, в това число и на областните управители.  В него изрично е указано, че обжалване на плана могат да направят  единствено собственици на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания.

Искане за получаване на сведения от областния управител на област Пловдив са изпратили днес и народните представители "Продължаваме промяната" БСП, Възраждане и ДБ  от 16 и 17 МИР.  В писмото народните представители настояват да получат информация за това дали са спазени всички императивно уредени нормативни изисквания за промяна на предназначението на имоти, предвидени в общите устройствени планове и призовават областния управител да упражни правомощията си по чл. 45, ал. 4 от ЗМСМА като върне за ново разглеждане Решението на Общински съвет – Пловдив пред същия орган.

Общинският съветник от ДБ, представител на Зелено движение Добромира Костова, коментира, че очакват консултации с юристи, но запазват твърдото си убеждение, че решението за плана в частта му с пацела на Гребната база е незаконосъобразно. Тя е категорична, че няма да се откажат от позицията си и подготвят сигнал и до прокуратурата и съдебно обжалване на взетото от ОбС решение.

Решението на областния управител е политическо и явно той защитава определени корпоративни интереси, каза в коментар на позицията на Ангел Стоев един от организаторите на протестите Павел Начев. Предстои те да атакуват ОУП в съда и ще входират от името на гражданската инициатива предлажение до ОбС предназначението на теози терен да се преотреди като зелена площ. Това е зеленото сърце на Пловдив, аргументира се Павел Начев.


Още от категорията

Пловдивчанинът Найден Тодоров е новият служебен културен министър

Президентът Румен Радев  назначи ново служебно правителство, което запазва структурата на старото.  Премиер отново е Гълъб Донев, а единствената промяна в състава на временния кабинет е името на новия служебен министър на културата.  На мястото на скулптора проф. Велислав Минеков сяда диригентът Найден Тодоров.  Той е пловдивчанин, завършил е..

обновено на 02.02.23 в 14:03

Граждани недоволстват и искат спиране на строеж в "Западен"

Община Пловдив продължава да поставя инвестиционните намерения на частни фирми над обществения интерес, твърдят  жителите в блока на ул. "Кръстьо Раковски" от номера 19 до 21, зад бившия магазин "Направи си сам". Имотът  е един от седемте парцела, предоставени миналата година на фирмата „Тея Инвест“, като замяна срещу 50 декара на Гребната база,..

публикувано на 02.02.23 в 13:47

Шесткратно нарасна броят на наетите чужденци в Смолянско

Общо 99 работници от трети държави са наети от работодатели в област Смолян през зимния сезон. Това сочат данни на Инспекцията по труда в Смолян за постъпилите уведомления за ангажирани чужденци на работни места в областта.  В сравнение с миналата година, броят им е увеличен шесткратно,  като ръстът се дължи на работещите украински граждани. Работници..

обновено на 02.02.23 в 12:54

Полицаят Ангел Георгиев отива на съд за убийството в Милево

Прокуратурата предаде на съд полицая Ангел Георгиев, обвинен за умишленото убийство на свой приятел от с. Милево.  В ранните часове на 4 септември миналата година, в  неговия дом се събрали няколко души за да продължат започналата след събора в селото веселба.  След много изпит алкохол обаче, трима от компанията се спречкали с четвъртия от..

публикувано на 02.02.23 в 12:49

Хванаха 3-ма тийнейджъри от с. Динката, извършили грабеж

Полицаи от Лесичово заловиха 3-ма тийнейджъри, извършили грабеж.  От пазарджишката полиция уточниха, че сигнал за престъплението е бил подаден в последния ден от месец януари. 26-годишен жител на село Динката се оплакал, че на улица в съседното село Калугерово е нападнат от трима младежи.  След като му нанесли побой, те откраднали мобилния му..

публикувано на 02.02.23 в 10:16