Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

| обновено на 09.12.22 в 14:05

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация.

В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане, както настояват протестиращи и част от общинските съветници.

В становището се подчертава, че  Законът за устройство на територията изключва  възможността за съдебно атакуване на ОУП, в това число и на областните управители.  В него изрично е указано, че обжалване на плана могат да направят  единствено собственици на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания.

Искане за получаване на сведения от областния управител на област Пловдив са изпратили днес и народните представители "Продължаваме промяната" БСП, Възраждане и ДБ  от 16 и 17 МИР.  В писмото народните представители настояват да получат информация за това дали са спазени всички императивно уредени нормативни изисквания за промяна на предназначението на имоти, предвидени в общите устройствени планове и призовават областния управител да упражни правомощията си по чл. 45, ал. 4 от ЗМСМА като върне за ново разглеждане Решението на Общински съвет – Пловдив пред същия орган.

Общинският съветник от ДБ, представител на Зелено движение Добромира Костова, коментира, че очакват консултации с юристи, но запазват твърдото си убеждение, че решението за плана в частта му с пацела на Гребната база е незаконосъобразно. Тя е категорична, че няма да се откажат от позицията си и подготвят сигнал и до прокуратурата и съдебно обжалване на взетото от ОбС решение.

Решението на областния управител е политическо и явно той защитава определени корпоративни интереси, каза в коментар на позицията на Ангел Стоев един от организаторите на протестите Павел Начев. Предстои те да атакуват ОУП в съда и ще входират от името на гражданската инициатива предлажение до ОбС предназначението на теози терен да се преотреди като зелена площ. Това е зеленото сърце на Пловдив, аргументира се Павел Начев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Общинският инспекторат глобява заведения в „Капана“

Изненадваща проверка извършиха 4 екипа на пловдивския общински инспекторат в квартал „Капана“ снощи. Проверени са били 16 питейни заведения като в 7 от тях са установени нередности, за които са съставени констативни протоколи. В останалите обекти не са открити нарушения, а 2 от тях са били затворени. Повечето нередности са свързани с разполагане на..

публикувано на 26.07.24 в 14:31

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се връща у дома

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през  ноември  миналата година. Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в зала трезор в Исторически музей в Панагюрище. Тя..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Авариен ремонт спира за ден трафика по част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ в неделя, 28 юли, се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в..

публикувано на 26.07.24 в 11:12

Влаковете от Елин Пелин са насочени през Карлово

Преустановено е движението на влаковете в района на гара Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Причината е пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин. Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово  Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър, и от Искър до Септември, ще бъдат..

обновено на 26.07.24 в 10:35

Кметът Костадин Димитров желае успех на пловдивските олимпийци

Кметът Костадин Димитров към пловдивските олимпийци: Вие сте пример и гордост за нашия град! В навечерието на предстоящите Олимпийски игри в Париж кметът на Пловдив Костадин Димитров отправи специално обръщение към пловдивските представители на най-големия спортен форум в света.  Това са:   Кирил Кирилов – стрелба, Пламена Миткова – лека..

публикувано на 26.07.24 в 10:35