Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритети на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков. 

"Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите на проф. Габровски с партиите, от които се търси подкрепа. Очерта се линия на противопоставяне  по темата за съдебната реформа и фигурата на главния прокурор. Проф. Габровски се опита  с много внимателен изказ да намекне пред ДПС за малка корекция на правомощията на главния прокурор и ДПС реагираха изключително остро. А това означава, че оттук нататък, когато стане въпрос  евентуално за Кабинет на проф. Габровски и за  политиките, които трябва да се следват, тези, които са свързани със съдебната реформа и с  ролята на главния прокурор, не трябва да бъдат в  дневния ред на повечето партии".

По думите на Киряков, това е била разделителната линия и в предходните разговори на  проф. Габровски  с ДБ, където също е  имало много сходства в представените идеи за управление и програмата, която следва ДБ, но когато е станало  въпрос по въпросните две теми, тогава се е видяла непреодолимата пропаст,  която  би блокирала възможностите за съставяне на Правителство и на парламентарно мнозинство и при бъдещи избори.

"Тезата на ГЕРБ с гражданствеността на кандидатурата нямат нищо общо, тъй като кандидатурата на проф. Габровски е чисто партийна, с мандат на партия ГЕРБ. И второ - няма яснота, независимо от това какви са приоритетите, кой ще ги изпълнява .  Които и да са лицата, те ще трябва да  изпълняват заложените от ГЕРБ приоритети, буквално подадени в ръката на проф. Габровски за коментар от другите партии. А при тази ситуация няма как да очакваме от която и да е партия да заложи принципите и бъдещето си. И най-добрите имена да бъдат извадени за министри, те пак ще трябва да изпълняват тези програмни намерения, които се залагат в момента", подчерта Киряков.

Съединителните линии между партиите са ясни, но не е ясно как ще бъдат преодолени разделителните. И дори ГЕРБ да кажат, че биха подкрепили позициите на ДБ и ПП за съдебната реформа, това трябва да означава разследване на всички корупционни практики, за които е имало съмнение по времето на управлението на ГЕРБ.

"Това е нещо, което много трудно може да бъде преодоляно и за което и  ПП и ДБ няма да направят отстъпки".

Изключването на депутата   Явор Божанков от БСП  Киряков коментира като път към самоунищожаването на партията от ръководството.

 "Това е поредният епизод от една дългогодишна сага за самоунищожаване на БСП. Там се отваря огромно политическо пространство - електорално, което ще бъде заето от  някого. Върви се към нов ляв проект от стари изгонени лица  от БСП и който катализира процеса на следващите избори БСП да останат под чертата."

Киряков бе категоричен, че от първия момент след изборите на 2 октомври е станало ясно, че ще има поредни предсрочни избори. Партиите досега са дали ясен знак, че независимо от риториката, която използват, те се готвят за поредния рунд от предсрочните избори.

Цялото интервю - звуковия файл:Още от категорията
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия .  Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека , в който има лекар, парамедици, хора, изучавали..

обновено на 07.02.23 в 08:29

Пловдив е в режим на оцеляване, проблемите се трупат

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим със заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков  от партия "Съюз за Пловдив". Той каза, че в тази битка, която се очертава на националното и местното ръководство с кмета на Пловдив няма да има победители. "Решението на..

публикувано на 07.02.23 в 07:52

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10