Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритети на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков. 

"Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите на проф. Габровски с партиите, от които се търси подкрепа. Очерта се линия на противопоставяне  по темата за съдебната реформа и фигурата на главния прокурор. Проф. Габровски се опита  с много внимателен изказ да намекне пред ДПС за малка корекция на правомощията на главния прокурор и ДПС реагираха изключително остро. А това означава, че оттук нататък, когато стане въпрос  евентуално за Кабинет на проф. Габровски и за  политиките, които трябва да се следват, тези, които са свързани със съдебната реформа и с  ролята на главния прокурор, не трябва да бъдат в  дневния ред на повечето партии".

По думите на Киряков, това е била разделителната линия и в предходните разговори на  проф. Габровски  с ДБ, където също е  имало много сходства в представените идеи за управление и програмата, която следва ДБ, но когато е станало  въпрос по въпросните две теми, тогава се е видяла непреодолимата пропаст,  която  би блокирала възможностите за съставяне на Правителство и на парламентарно мнозинство и при бъдещи избори.

"Тезата на ГЕРБ с гражданствеността на кандидатурата нямат нищо общо, тъй като кандидатурата на проф. Габровски е чисто партийна, с мандат на партия ГЕРБ. И второ - няма яснота, независимо от това какви са приоритетите, кой ще ги изпълнява .  Които и да са лицата, те ще трябва да  изпълняват заложените от ГЕРБ приоритети, буквално подадени в ръката на проф. Габровски за коментар от другите партии. А при тази ситуация няма как да очакваме от която и да е партия да заложи принципите и бъдещето си. И най-добрите имена да бъдат извадени за министри, те пак ще трябва да изпълняват тези програмни намерения, които се залагат в момента", подчерта Киряков.

Съединителните линии между партиите са ясни, но не е ясно как ще бъдат преодолени разделителните. И дори ГЕРБ да кажат, че биха подкрепили позициите на ДБ и ПП за съдебната реформа, това трябва да означава разследване на всички корупционни практики, за които е имало съмнение по времето на управлението на ГЕРБ.

"Това е нещо, което много трудно може да бъде преодоляно и за което и  ПП и ДБ няма да направят отстъпки".

Изключването на депутата   Явор Божанков от БСП  Киряков коментира като път към самоунищожаването на партията от ръководството.

 "Това е поредният епизод от една дългогодишна сага за самоунищожаване на БСП. Там се отваря огромно политическо пространство - електорално, което ще бъде заето от  някого. Върви се към нов ляв проект от стари изгонени лица  от БСП и който катализира процеса на следващите избори БСП да останат под чертата."

Киряков бе категоричен, че от първия момент след изборите на 2 октомври е станало ясно, че ще има поредни предсрочни избори. Партиите досега са дали ясен знак, че независимо от риториката, която използват, те се готвят за поредния рунд от предсрочните избори.

Цялото интервю - звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

АПИ обяви дългоочакваната поръчка за моста на р. Марица в Пазарджик

Агенция пътна инфраструктура обяви дълго чаканата обществена поръчка за проектиране и ремонт  на моста над река „Марица“ в Пазарджик, който е важна градска артерия и част от пътя за Пловдив. Мостът, с дължина 181 метра е в лошо състояние, не е ремонтиран от 60 години и е опасен за преминаване. Паолина Комсалова допълва информацията: В..

обновено на 21.06.24 в 17:13

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56