Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет "Габровски" е възможен след изборите

Кузман Илиев
Снимка: Личен архив

Очаква се депутатите да гласуват кабинета на проф. Николай Габровски. Според предварителната програма - точката е първа в дневния ред за днес.

Коментираме посоките - как вървим към договорка за кабинет, или към избори през пролетта на 2023 г. с икономическия и политически анализатор Кузман Илиев. Той анализа финансовите теми за бюджета, инфлацията и Шенген.

Илиев каза, че шансовете за кабинет "Габровски" са малки, но това е увертюра за какво ни предстои в следващите месеци.

"Дори и сега да не стане този формат, пътят който се начертава е ясен. Ще се търси някаква консенсусна фигура, с добра репутация, която да вкара всички разцветки в кабинета. ДБ, ПП, БСП и президентът имат представители в този кабинет", смята Кузман Илиев. Той очаква новите избори да препотвърдят разпределението на партиите в парламента, като евентуално Янев няма да влезе, но пък "Възраждане" ще вземат неговия резултат. 

"Ако сега не успеят, при нови избори е възможно да видим материализиран подобен формат на кабинет", прогнозира икономистът. По думите му тактиката на основните играчи е да минем през избори, като сега не правят резки ходове и да остават Радев да мине през тежките кризи.

Темата за енергийната криза: България беше един от най-големите износители на електроенергия в Европа. Днес със затварянето на VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", се превръщаме в нетен вносител. Това е огромен проблем, защото с това, което изнасяме - крепим с помощи бизнеса, да не изпадне в тежка ситуация.

За бюджета: Не трябва да чакаме твърде много от бюджета, картината вече се изяснява в общи линии. България задлъжнява и то бързо, ако не задлъжнява, тя не може да финансира щедрите политически обещания, на фона на липсата на редовен кабинет. При такова наслагване на кризи, не се чува нищо разумно от партиите, които не предлагат нищо, освен тегленето на още дългове. Реално внасяме повече, отколкото изнасяме.

Инфлацията днес: Тя е до голяма степен е следствие от неразумната енергийна политика на европейско равнище. При нас пристига като набрал скорост влак, който се движи с огромна тежест. От нас се изисква да затворим половината си енергиен микс, както и въглищните централи. Ние нямаме решения за нови блокове на АЕЦ. Инфлацията ще се забави, най-вече заради рецесия. Картината не е благоприятна. 

"Горивата са големият проблем, пред който се изправя Европа. Когато се забранят руските горива с ембарго, те дават 60% за Европа, а в САЩ също ползват руско гориво. Зависимостта е голяма, и когато рязко политически се каже "не", то руското гориво ще изчезне от европейските пазари", каза Кузман Илиев. Той смята, че ни очакват доста високи цени на горивата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59