Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експонират догодина античните керамични пещи на "Гладстон"

До края на годината трябва да приключи работата по повторното разкриване на ранновизантийския керамичен комплекс на ул. „Гладстон“ в началото на Цар-Симеоновата градина. 

Целта е да се социализират и покажат по най-добрия начин съоръженията, в които се е изработвала строителна керамика – основно тухли и керемиди за античния Пловдив, обясни археологът Елена Божинова.

Ще се изработи защитна постройка, която да предпазва обекта от атмосферните влияния и атрактивно да показва керамичните пещи за посетителите. Вече тече подготовката за изграждането й. 

Спасителните разкопки на пещите са проведени още през 1986 година от археолога Росица Морева във връзка с реконструкцията на улицата. Въпреки че още тогава е станало ясно, че са изключително добре запазени и важен обект, те не са били приоритет за дълъг период. 

За щастие пещите са се съхранили много добре, както установихме при повторното им разкриване - запазени са изцяло долните камери, а горните - над 50 %. Това е сложен и много атрактивен комплекс, разказа Елена Божинова. 

Инициативата е на община Пловдив с пълното съдействие на Регионалния археологически музей. 

Изготвянето на проекта за социализацията, съгласуването му и изграждането на защитната постройка се очакват през 2023 година. Засега разкопките ще бъдат покрити с гел-текстил, за да се запазят от атмосферните влияния. 

Ранновизантийският керамичен комплекс „Антични керамични пещи“ е обявен за недвижима културна ценност от национално значение през 1995 година. 

Първата пещ е с размери 3,30 на 3,05 метра и има четириъгълен план. Долната ѝ камера е вкопана в земята и изградена от тухли. Втората пещ е с размери 2,84 на 2,55 м със същата форма. В близост е открита още една, а вероятно в района е имало и други пещи, които са унищожени или още не са разкрити. 

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Венцислава Великова за новата си книга „Пазителите“

Историите ни променят само, ако мислим над тях и ги разберем. Книгата „Пазителите“, с подзаглавие „Легендарница“, е новата книга и голямата мечта на Венцислава Великова, автор и творец от Варна. „Много интересно се случи при „Пазителите“, понеже аз имам фейсбук група, която се нарича „чоВЕЧНИ разкази“, където подарявах..

обновено на 26.03.23 в 11:35

Премиера на Опера Дива в Пловдив

Опера Diva  ще се играе премиерно в Пловдив. Спектакълът  - опера в танц, обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на..

публикувано на 25.03.23 в 08:27

Проф. Димо Чешмеджиев в "Срещите" тази събота

Тази събота с проф. Димо Чешмеджиев си говорим за митовете и истините в българското Средновековие.  Романтичната възхвала у нас е бол, но както казват разни знаещи мъже, ако мечтаете за общество, в което истината е на първо място и митовете се пренебрегват не очаквайте много от homo sapiens.  Слушайте, може и да ви е интересно! В събота..

публикувано на 24.03.23 в 11:45

Опера Diva ще се играе премиерно в Пловдив

Спектакълът  - опера в танц обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”.Това, което ги свързва, е избора и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост. Държавна опера Пловдив съобщава, че..

публикувано на 24.03.23 в 10:15

"Имаме поща за Вас" показва картички в Балабановата къща

Колекция от над 180 картички от своя фонд представя за първи път Общински институт „Старинен Пловдив“ в Балабановата къща.  Изложбата „Имаме Поща за Вас“ е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив“ през 1969 г., и 18 април – Международния ден за опазване на..

публикувано на 24.03.23 в 07:00