Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кабинет би бил възможен само с третия мандат

Васил Тончев
Снимка: Личен архив

"Вече си представях заглавията в медиите „Гълъб Донев отлетя от Министерски съвет“. Тази самоирония на служебният премиер, след вчерашното отхвърляне на проектокабинета на ГЕРБ-СДС, обаче не може да скрие факта, че назначаваните от президента временни правителства са всъщност най-постоянната управленска структура в страната вече втора година. Колко дълго може да продължи това - питаме социолога Васил Тончев.

Тончев каза: "Ако има извънреден вот, той ще е  през март. Но най-вероятно тези избори ще възпроизведат същата конфигурация. Едва ли нещата ще станат по-стабилни."

На какво избирателите биха реагирали?  Според социологът това е само на промяна и на нещо различно. "Тази промяна, която се роди на база анти Борисов и Гешев не успя да се разгърне и да убеди хората, че е нещо ново. "Продължаваме Промяната" не успя да реши кризите, даже задълбочи някои от тях. На базата на това се създаде патовата ситуация днес", смята Васил Тончев. По думите му причините са най-вече вътрешни за ПП, те са неподготвени да решават кризисните ситуации.

"Преди това ИТН, като партия създадена от протестите, също не беше готова да поеме управлението, а ПП не бе на висотата да направи ефективно управление", подчерта Тончев. 

Кабинет "Габровски" и дебата в Народното събрание: Не виждам печеливши  в него, но все пак ГЕРБ създават усещане за стабилност, което ги вади от изолацията. 

Промените в Изборния кодекс: "Много е важно е да има ситуация, в която хората да са убедени, че това, което става е честно и коректно. При споровете в пленарна зала и двете страни стигнаха до тежки обвинения, и едните и другите, стигнаха до крайно негативно поведение. Възможно  е да има манипулации и с хартия, и с машини. В България има прилична изборна администрация. Всичко това не бива да се руши, докато виждаме, че и двете страни вървят в обратна посока."

Парламентарната рулетка за втори и трети мандат: Ако се направи кабинет, то ще е в с трети мандат. Има някакъв шанс, но днес никой не желае да поеме властта в този тежък момент. 

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20