Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак празник на дарителите в Детска клиника в УМБАЛ “Свети Георги”

Традиционният Празник на дарителите в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” - Пловдив събра за поредна година лекари, пациенти и десетките благодетели, които през изминалите месеци са отворили сърцата си и са помогнали на отделенията и болните деца в тях. 


"Радвам се, че влизаме в нормалността след 2 години, които бяха тежки за всички  нас", посочи началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов и допълни, че след пандемията се възстановява традицията в края на година да се прави равносметка и отчет къде са отишли даренията. По думите му над 6020  са хоспитализациите през тази година в клиниката като всяка година броят на малките пациенти се увеличава, а с това и отговорностите на лекарите. Тук се лекуват остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. 

Проф. Иванов посочи, че болестите на дихателната система са най-честите и те са 80% от абмулаторната  патология в детската възраст, но тава са  само 22% от всички болести, които се лекуват в клиниката. 2% от лекуваните деца през годината са били с ковид, уточни професорът. Той припомни, че продължава и кампанията за построяване на новата сграда на педиатрията, в която да се помещават всички свързани с педиатрията клиники. 

В момента е стартирала обществената поръчка за изпълнение на проекта като очакванията са на пролет да има и първа копка.


 Началникът на клиниката връчи специален сертификат на всеки един  от дарителите, които тази година са над 20, между тях фирми, организации, физически лица и родители, училища и детски гради. 



Сред  дарителите на педиатрията е Емилия Цонева, която за юбилея си тази година вместо подаръци от гостите си събира средства за клиниката. 


Поетесата Мария Бончева също дарява цялата сума от продажбата на стихосбирката си за нуждите на малките пациенти. 


 На тържеството присъстваха и двете терапевтични кучета Мон и Арамис, приятели на малките пациенти, които са едни от малкото лицензирани терапевтични животни в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35