Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хартиената бюлетина дава възможност за манипулации

Следващите избори, когато и да са те, очевидно ще се проведат по променения Изборен кодекс. И ГЕРБ, и БСП като основна част от така наречената „хартиена коалиция“ вече заявиха, че ще прегласуват върнатите от президента Радев текстове. Колко трайно ще се окаже като решение смесеното гласуване-с машини и с хартия, във всички секции и кой печели от честите промени в Изборния кодекс? По темата интервю с адвокат Марин Божков, председател на програмата „Достъп до правосъдие“.

„Изборните закони, каквито и да са били през последните 30 години, имат нещо твърде общо с бунгалата. Също като тях, те са с изключително лошо качество и се ремонтират преди сезона, главно затова как някой да спечели от този ремонт. Това сравнение не е добро, както за законодателя, така и не е полезно за избирателите. Машинното гласуване буди полемика и в целия свят, където се въвежда, но не с аргументите, които се изтъкват в България“, това каза адвокат Марин Божков в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.

Той допълни, че за промяната в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, дори не са изтъквани и сериозни аргументи.

„Обществеността остана с впечатление, че участниците в така наречената хартиена коалиция, го направиха с наглото внушение – знаем, че шикалкавим. И вие знаете, че шикалкавим, обаче не можете да ни направите нищо, защото сме тарикати, и защото вие нямате никакъв друг избор, освен да изберат нас“, коментира Божков.

Юристът припомни, че машинният вот направи до голяма степен е направил невъзможни всички манипулации, които са свързани с гласуване с хартиена бюлетина. Затова трите партии, които гласуваха за промяна в Изборния кодекс, са решили да го направят.

„Това твърде силно ни напомня на поведението на свинете в известния роман на Оруел „Животинска ферма“, каза адвокат Божков и допълни, че това вече изглежда на игра с огъня.

Той прогнозира, че е напълно възможно, следващото Народно събрание отново да промени ИК, защото той не може да остане в този вид.

„Даването на превес на хартията, при два вида потока хартия, означава,

че манипулации могат да извършвани напълно свободно и те са напълно неотличими от стандартната грешка“, коментира още адвокат Марин Божков.

Цялото интервю с адвокат Марин Божков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20