Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Две общински комисии спряха даването на Белодробна на МБАЛ "Св. Каридад"

Правната комисия към Общинския съвет в Пловдив върна за преразглеждане предложението бившата Белодробна болница и неазстроен терен от 14 730 кв.м. да бъдат предоставени на МБАЛ „Св. Каридад". 

От общината предлагат върху този терен да бъде учредено безвъзмездно право на строеж за 30 години, а правото за ползване на сградата да е за 10 години. Предложението е въз основа на постъпило искане от „Св. Каридад" и намерението там да бъде изграден здравен комплекс.

Общинската правна комисия обаче настоява за становище от ресорните заместник-кметове Анести Тимчев и Пламен Райчев и от общинската дирекция „Стопански дейности“. Те трябва да предоставят анализ за необходимостта от ново здравно заведение и възможността за публично-частно партньорство.

Припомняме, че решението за предоставянето на Белодробна болница на МБАЛ "Св. Каридад" е включено в дневния ред на сесията на Общинския съвет в понеделник, 19-ти декември.

Междувременно заради липсата на мотиви предложението за предоставянето на Белодробна болница на МБАЛ „Св. Каридад" беше отхвърлено и от Здравната комисия към Общинския съвет.

Членовете й настояват за отговор защо е избран точно този частен инвеститор, заяви  председателката на комисията д-р Веселка Христамян. От комисията посочват, че липсва анализ от страна на общината за нуждата от ново здравно заведение, каквото е инвестиционното намерение на болница „Св. Каридад“. Голямо притеснение предизвиква наложеното от общината предложение правото на строеж, което ще се учреди, да е безвъзмездно, коментира д-р Христамян. Затова общинската здравна комисия се обявява изцяло против предложението и смята, че то не бива да стига до гласуване в Общинския съвет.

В здравната стратегия на общината е посочено как трябва да се развива този общински терен, който е предназначен за здравеопазване, припомни д-р Христамян. Тя определи като учудваща подкретата на главния архитект на общината Димитър Ахрянов за този частен инвеститор. 

Още от категорията

Измамница ужили със 120 000 лева земеделски производители

54 годишна жена е задържана за измама в особено големи размери. От 2014 година до момента, в Пловдив и в други градове на страната тя успяла да измами с общо 120 хиляди лева седем  лица – земеделски производители. Тя им обещавала да осигури субсидиране от неправителствени организации. За целта им искала предварително пари, уж, за да ги използва..

публикувано на 23.03.23 в 16:57

Ударно чистят "Столипиново" след проверка на Прокуратурата

Множество незаконни сметища, липсата на достатъчно контейнери за смет в „Столипиново“, както и нормативни и фактически разминавания за броя им в квартала. Това, според Главна прокуратура, е установила разпоредена от нея проверкана Окръжната прокуратура Пловдив.  Заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов съобщи пред журналисти, че Пловдивската..

обновено на 23.03.23 в 14:45

С дрон и кучета откриха сериен обирджия, вилнял в Стрелча

След продължително преследване и издирване екипи от полицейското управление в Панагюрище и участъка в Стрелча задържаха мъж, извършил кражби от търговски обекти. В издирвателните мероприятия са използвани следово куче, дрон, оказано е ценно съдействие от страна на лесничеи. През този месец на територията на Стрелча били документирани две кражби..

публикувано на 23.03.23 в 13:52

Масов бой в Девин между два рода вдигна накрак полиция и жандармерия

Осем души са задържани за едно денонощие в Районното управление в Девин след сбиване между два рода на ул. „Освобождение“ в града при спецоперация за противодействие на конвенционалната престъпност, която   се провежда втори ден на територията на област Смолян.  Всичко е започнало като лека свада, но е прераснало в бой, в който са участвали няколко..

публикувано на 23.03.23 в 12:55

Ремонтират паважа от МБАЛ "Св. Иван Рилски" до гара Филипово

Започна спешен ремонт на павирания участък от болница „Св. Иван Рилски“ до жп гара "Филипово". Той ще продължи до събота като движението не е спряно, но се регулира от полиция.  Пътната отсечка  е с множество неравности, пропадания и дупки и не е ремонтирана от години. След затварянето на Брезовско шосе тя стана алтернативен маршрут и то..

публикувано на 23.03.23 в 10:38