Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две общински комисии спряха даването на Белодробна на МБАЛ "Св. Каридад"

Правната комисия към Общинския съвет в Пловдив върна за преразглеждане предложението бившата Белодробна болница и неазстроен терен от 14 730 кв.м. да бъдат предоставени на МБАЛ „Св. Каридад". 

От общината предлагат върху този терен да бъде учредено безвъзмездно право на строеж за 30 години, а правото за ползване на сградата да е за 10 години. Предложението е въз основа на постъпило искане от „Св. Каридад" и намерението там да бъде изграден здравен комплекс.

Общинската правна комисия обаче настоява за становище от ресорните заместник-кметове Анести Тимчев и Пламен Райчев и от общинската дирекция „Стопански дейности“. Те трябва да предоставят анализ за необходимостта от ново здравно заведение и възможността за публично-частно партньорство.

Припомняме, че решението за предоставянето на Белодробна болница на МБАЛ "Св. Каридад" е включено в дневния ред на сесията на Общинския съвет в понеделник, 19-ти декември.

Междувременно заради липсата на мотиви предложението за предоставянето на Белодробна болница на МБАЛ „Св. Каридад" беше отхвърлено и от Здравната комисия към Общинския съвет.

Членовете й настояват за отговор защо е избран точно този частен инвеститор, заяви  председателката на комисията д-р Веселка Христамян. От комисията посочват, че липсва анализ от страна на общината за нуждата от ново здравно заведение, каквото е инвестиционното намерение на болница „Св. Каридад“. Голямо притеснение предизвиква наложеното от общината предложение правото на строеж, което ще се учреди, да е безвъзмездно, коментира д-р Христамян. Затова общинската здравна комисия се обявява изцяло против предложението и смята, че то не бива да стига до гласуване в Общинския съвет.

В здравната стратегия на общината е посочено как трябва да се развива този общински терен, който е предназначен за здравеопазване, припомни д-р Христамян. Тя определи като учудваща подкретата на главния архитект на общината Димитър Ахрянов за този частен инвеститор. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26