Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив прие апорта на акциите на Варна в Пълдин туринвест

Съветниците гласуваха "за" Община Пловдив да приеме акциите на Варна в "Пълдин туринвест" и така квотата на Георги Гергов в Международния панаир нарастна на 79 процента. "За" решението гласуваха 28 съветници -  всички от БСП и ГЕРБ, Али Байрам от ДПС и двама от БЗНС "Ал. Стамболийски".

Така Георги Гергов получава контролния пакет акции в Панаира. Добромира Костова от ДБ коментира, че  Гергов става едноличен собственик на Международния панаир в Пловдив и ще може да го ликвидира, ако пожелае. 

Общинските съветници гласуваха увеличението на капитала на дружеството явно, а не поименно, както бе предложено от Кауза България.

С този вот местният парламент упълномощава представителя Ясен Михайлов да гласува на Общото събрание на акционерите за апорта на община Варна в "Пълдин туринвест". Предложението на кмета Здравко Димитров беше да не се допуска увеличение на капитала с мотив, че по този начин участието на община Пловдив в смесеното дружество се намалява от 25 % на 22, 9 на сто. 

Преди гласуването Николай Радев от "Автентична лява БСП" предложи да бъдат подкрепени всички точки от общото събрание на акционерите на Международния панаир, за да може с квотите на двете общини Пловдив и Варна да имат по-голямо влияние в дружеството "Пълдин туринвест". 

След това 28 съветници гласуваха представителя на Община Пловдив в Общото събрание на "Пълдин туринвест" да задейства блокиращата квота.

Според Веселина Александрова, председател на групата на ДБ, така съветниците са сътворили юридически казус. Тя обаче смята, че има шанс Панаирът да бъде спасен. "Затова кметът Здравко Диимитров да оспори решението, което ще вземе на Общито събрание на "Пълздин туринвест" на 9 януари.


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20