Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу решението на Общинския съвет за Панаира в Пловдив

| обновено на 22.12.22 в 15:57

Протест с искане за свикване на извънредна сесия на пловдивския Общински съвет  по казуса с Пловдивския панаир ще се проведе тази вечер пред сградата на община Пловдив. В понеделник съветниците решиха да приемат апорта на варненските акции в смесеното дружество Пълдин Туринвест, с което Георги Гергов става собственик на 79% от Панаира.

Преди решението Гергов изпрати писмо до общинските съветници, в което предлага  да дари на общината 2 процента от увеличения капитал на Пълдин Туринвест и 6 декара от площта на изложението за изграждане на опера при условие, че те гласуват увеличението на капитала на Пълдин Туринвест с акциите на Варна. 

Протестиращите настояват да бъдат защитени интересите на града. 

Междувременно от партия "Продължаваме промяната" излязоха с обръщение до кмета Здравко Димитров да упражни своето право на блокираща квота и да спре това родоотстъпническо, както те го определят, дело на Общинския съвет.

"В момент в който Европейският съюз налага санкции на Русия заради военната агресия в Украйна, евроатлантиците от ГЕРБ подаряват Пловдивския панаир на Почетния консул на Русия в Пловдив", се посочва в обръщението.

"Кражбата на символа на Пловдив продължава 15 години. Тя започва от времето на Тройната коалиция и се разгръща по времето на управлението на Бойко Борисов и ще приключи при последния кмет на Пловдив от ГЕРБ, "пишат още от "Продължаваме промяната".

Според общинския съветник от "Демократична България" Веселина Александрова дали ще бъде преразгледано отново решението за панаира от Общинския съвет зависи от енергията, която ще акумулира протестът. Тя изрази надеждата си, че ще се стигне до извънредна сесия, на която ще бъде взето адекватно решение. По думите й това е възможно да се случи в периода 4-6 януари 2023 г., тъй като трябва да е преди заседанието на Пълдин Туринвест, което е на 9 януари.

"Този правен казаус, който създадоха ГЕРБ и БСП е напълно безпрецедентен – създадоха решение, което в първата си точка казва не сме съгласни с апорта, във втората казва упълномощаваме представителя ни да гласува за апорта, а в третата точка казва кметът да го оспори в съда.

Според мен не може да бъде изведена еднозначно волята на Общинския съвет, затова е необходимо да се свика извънредна сесия, като се надявам този път ГЕРБ да не подкрепят интересите на Георги Гергов.

Според мен все още има надежда, не бързам със заключениятата, че сме подарили панаира", коментира Александрова.

По повод спорния парцел от над 80 дка в парк "Отдих и култура", за който кметът Здравко Димитров предложи  да се преговаря със собственика, Веселина Александрова подчерта, че ако мястото бъде откупено, то общината ще загуби, тъй като ще трябва да плати повече пари. Затова според нея трябва в ОУП-а да бъде направено изменение, че е теренът е отреден за зелена площ. 

"Категорично замянвата на имоти не е по-добър вариант", добави Александрова.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27