Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отличиха КЦМ за инвестиции, които подпомагат развитието на региона

4
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев връчи сертификат за инвеститор клас А на изпълнителния директор на КЦМ АД Иван Добрев. Издаденият сертификат е за инвестиционния проект „Технологично интегриране към КЦМ“ в Куклен в размер на над 41 млн. лв.
„След като приоритетно одобрихме средствата, насочени главно към малкия и среден бизнес, ключово стана сертифицирането на по-гореми инвестиционни проекти чрез Българската агенция за инвестиции. Така за много кратко време успяхме да сертифицираме общо 14 проекта на стойност 200 млн. лв. за около 1300 работни места. 14-тият проект е този на КЦМ, който дава предпоставки за развитие на целия регион“, каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Главният изпълнителен директор на Холдинг КЦМ Румен Цонев благодари за сертификата и допълни, че с получаването му следва ангажимент на държавата да осигури необходимата инфраструктура. 

Кметът на Куклен Мария Белчева обясни, че одобрените проекти за общината са два. По единия ще бъде изградена нова пътна отсечка от Асеновградско шосе до Куклен, с която ще се облекчи трафикът край КЦМ. Строителството на еднокилометровата отсечка ще струва 1 млн. лв. и ще стартира напролет.

Вторият проект е за 1,5 млн. лв. за изграждане на улица в индустриалната зона на Куклен, част от Тракия икономическа зона, до ново предприятие клас А - компанията „Е-Велокс“ ООД, за производство на електрически велосипеди. И този проект ще започне през пролетта, като до тогава ще текат необходимите административни процедури. 

От Министерството на иновациите и растежа уточниха, че през настоящата година от бюджета на ведомството в изграждането на общинска пътна инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите са предоставени 9.67 млн. лв. Средствата са вложени в развитието на индустриалните зони на общините Марица, Куклен и Карлово. Така държавата подкрепя инвестиционни проекти на 5 дружества на обща стойност 201 млн. лв., предвиждащи разкриването на над 1500 нови работни места.

По данни на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – „Технологична модернизация“, от Пловдив и областта са подадени 358 проектни предложения за безвъзмездна помощ от близо 104 млн. лв. Регионът се нарежда веднага след столицата по брой подадени предложения.

Стойността на процедурата е 260 млн. лв. и е за малки и средни предприятия, с цел обновяване и модернизация на техническия им парк. Мярката приключи с над 2 500 подадени проектни предложения от цялата страна за над 1 млрд. лв. На 30 декември МИР ще обяви и първите спечелили финансиране предприятия от Плана за възстановяване по тази процедура.

По втората отворена мярка от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“ от Пловдив и областта са подадени 849 проектни предложения за безвъзмездна помощ от над 16 млн. лв. По процедурата са подадени близо 7 700 проектни предложения за над 146 млн. лв. Стойността й е 30,6 млн. лв. 

Със средствата фирми ще могат да ще могат да въвеждат в работата си ИКТ услуги, решения за дигитален маркетинг, платформи, уебсайтове, да оптимизират управленските, производствените и логистичните процеси, както и да си осигурят по-добра информационна и киберсигурност. 

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Възстановиха трафика по АМ "Тракия" край Първомай

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас около 162 км, преди отбивката за Първомай, заради верижна катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Коли могат да преминават само в изпреварващата лента на аутобана.  Трафикът се регулира от екип на Пътна полиция. Минути преди 18.00 ч. движението бе..

обновено на 26.03.23 в 18:16

ЕК облекчава търговията с живи свине от България

Държавите членки на Европейския съюз единодушно са одобрили промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати, съобщават от Министерството на..

публикувано на 26.03.23 в 15:25

Патриархът на Йерусалим освети и благослови знамето на Кричим

Днес в манастира на "Светия кръст" в град Йерусалим беше осветено и благословено знамето на община Кричим.  Благословия за жителите отправи единственият човек, който получава Благодатния огън от Бога - патриархът на Йерусалим Теофилос III. Новината съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев, който написа: „Негово светейшество благослови жителите на..

публикувано на 26.03.23 в 13:27

Разследват причините за пожара в блока в Чепеларе

Шест апартамента са необитаеми след пожар в жилищна кооперация в Чепеларе. Пожарът е потушен, от апартаментите са евакуирани над 10 обитатели. Огънят в кооперацията е забелязан след 5:00 часа тази сутрин. Гасенето на пожара е отнело около 3 часа на пожарникарите.  Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани Разследване ще изяснява..

публикувано на 26.03.23 в 13:18

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57