Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите от пробива до Водната палата отиват за зоопарка и Дондуковата градина

Близо 10 млн. лв., които бяха предвидени за строителство на пробива до Водната палата, ще бъдат пренасочени за завършването на зоологическата градина и реконструкцията на Дондуковата градина. Това заяви кметът Здравко Димитров. 

Средствата ще бъдат разпределени наполовина за двата обекта, като зоологическата градина трябва да бъде препроектирана. По думите на кмета сумата няма да стигне, затова ще се наложи общината да доплати. 

Причината е, че съоръженията са амортизирани. Освен това ще трябва да бъдат закупени и животни. 

 За Дондуковата градина има изготвен проект. 

 Двата обекта ще бъдат подложени на обществено обсъждане с граждани. 

Междувременно фирмата-изъпълнител на спрения пробив под Водната палата ще възстанови изцяло обекта във вида, в който беше, през пролетта. "Ще направят, така че да може на Йордановден да бде хвърлен кръста", категоричен е градоначалникът.

 Все още не е ясно дали ще има извънредна сесия във връзка с апорта на акциите на Варна в пловдивския панаир, коментира още Димитров.

Градоначалникът отново почерта, че първо трябва да се завърши пробивът "Модър-Царевец" и едва тогава да се пристъпи към събарянето на Бетонния мост. Изказването му дойде по повод идеята на НКЖИ да премахне съоръжението през април догодина.

"Някои си гонят сроковете, но аз трябва да мисля за пловдивчани. Няма как да оставим "Южен" без транспорт, не мога да го допусна", обясни Димитров.

По повод служебния автомобил на зам.-кметът Георги Титюков, който стои пред дома му, Димитров обясни, че колата вече е паркирана пред Младежкия център. Назначена е проверка по всички общински предприятия за това дали служебните автомобили се използват по предназначение.

"На зам.-кметовете и районните кметове не мога да отнема тези правомощия, тъй като те са денонощно на разположение", заяви Димитров.

Предстои да бъде проведен разговор между местната администрация, общински съветници и собствениците на терена в парк "Отдих и култура", чиято опасност от застрояване доведе до протести. 

"Нямаме много имоти за заменки. Има някакви, но не знам дали ще им харесат. Вариантите са купуване или национализация. В съседство скоро имаше имот на държавен търг - 20 дка се продадоха за 30 млн. лв. Когато се прави оценка това ще се има предвид", отбеляза Димитров. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ральо Ралев осъди държавата в ЕСПЧ за 5 200 евро

Европейският съд по правата на човека осъди държавата за ареста на бившия кмет на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Днес правителството одобри изплащането на 5 200 евро на Ралев за нарушение на презумцията за невинност. През 2019 г. той е арестуван за подкуп, който е поискал в качеството си на районен кмет. Жалбата съдържа оплаквания..

публикувано на 15.05.24 в 17:16

Алкохолната проба на Кристиан е отрицателна, ранените се подобряват

Няма установено наличие на алкохол в кръвта на 21-годишния шофьор, причинил тежката катастрофа с две жертви на бул. "Руски". Това става ясно от назначената химическа експертиза, съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив. Резултатите от химическата експертиза за наличие на дрога, както и от автотехническата експертиза, все още не са готови...

публикувано на 15.05.24 в 16:27

Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"

В ход е обществената поръчка за основния ремонт на кино „Космос“ в Пловдив. За  9 900 000 без ДДС, от които държавата отпуска над 4,4 милиона лева бившето кино трябва да бъде преобразено в модерен Културен център.  Проектът е приоритетен за пловдивската община и бе част от списъка с други проекти, за които бе предвидено финансиране от държавния..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Протест в Чепеларе заради полицейски произвол в Хвойна

В Чепеларе се проведе протест заради полицейски произвол на служител срещу собственик на конна база в Хвойна. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе. Безсилието, в което съм поставен от институциите, ме накара да организирам този протест,..

обновено на 15.05.24 в 14:16

Рокади в пловдивската прокуратура

Нови заместник-окръжни прокурори има пловдивската Окръжна прокуратура. Това са бившия районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и Георги Гешев, досега прокурор в окръжната прокуратура.  Назначенията са с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет. Със същото решение за..

публикувано на 15.05.24 в 14:01