Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма кворум за извънредната сесия за акциите на Пловдив в Панаира

| обновено на 03.01.23 в 10:16

Все още няма кворум за начало на извънредната общинска сесия, която се свиква днес за да се  гласува отново дали Община Пловдив  да приеме акциите на Варна в дружеството– собственик на Международния панаир – „Пълдин туринвест“. 

Към момента отсъстват съветниците от ГЕРБ и БСП. На въпрос защо ги няма на сесия, кметът Здравко Димитров каза: "Попитайте тях, имате им телефоните". 

За пореден път пред сградата вна градския парламент се събраха  протестиращи граждани. 

"Въздържал се е равно на Гергов продал се!" - гласи надпис на техен плакат. 

Ние сме тук, за да се опитаме като граждани да спрем това безумие. За съжаление, днес сме много по-малко от общинските съветници. Въпреки че е работен ден, решихме, че ще бъдем тук, за да направим всичко възможно по силите ни” - казват протестиращите. 

Доведе ни битката за Панаира и в по-голяма степен за града ни. Управляващите решиха, че градът ни е на тезгяха и ще го подаряваме и продаваме. В случая ще обслужваме корпоративните интереси на Георги Гергов” - гласи друго гневно становище на недоволните от досегашното решение на мнозинството. 

Според кмета Димитров протестът е организиран, а общинските съветници са информирани за предложението на Георги Гергов да отстъпи терен от Панаира за Опера и община Пловдив да получи 2 % от акциите на "Пълдин туринвест". 

За сесията в Пловдив  пристигнаха депутатите от „Демократична България“ Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

Присъствието си Христо Иванов обясни така: "Аз съм тук, защото този казус рискува да се превърне не просто в престъпление спрямо Пловдив, а в мното тежък национален казус. Ако бъде допуснато окончателното харизване на Пловдивския панаир, това ще бъде перфектната илюстрация за това как руското влияние и корупцията у нас влизат в кръвосмесителна връзка". 

Ако съветниците от ГЕРБ, БСП, ДПС и част от БЗНС „Ал. Стамболийски“ препотвърдят съгласието си от края на миналата година, бизнесменът Георги Гергов ще стане собственик на 79% от панаира. 

Искането за извънредната сесия е внесено от 20 съветници от различни групи в местния парламент и бе предшествaно от протести. Според тях прегласуването е единственият начин да се защитят интересите на Пловдив в панаира и да се спасят 350-те декара земя, върху която е изграден. 

Варна държи 28% от акциите на панаира, но прие сделката на Гергов да ги замени с дял в „Пълдин туринвест“, с което той става пълноправен акционер на Панаира. 

Това е трето гласуване по казуса. Първият път „ЗА“ гласуваха само от групата „Автентична лява БСП“. До обрата в позицията на ГЕРБ и останалите четирима се стигна след писмо на Гергов до съветниците, в което обещава, че ако бъдат приети акциите на Варна, той ще дари 6 декара земя в панаира за изграждане на опера в града и 2% от акциите на „Пълдин туринвест“, за да не загуби Пловдив дела си в него.

Сега се иска представителят на общината в дружеството Ясен Михайлов да бъде упълномощен да гласува против предложеното увеличаване на капитала и промените в устава му на акционерното събрание на 9 януари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39