Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обжалват в съда застрояването на зелените площи до Гребната база

Жалба в Районния съд в Пловдив срещу Общия устройствен план на Пловдив в частта му за 81 декара зелени площи край Гребната база внася днес Местната гражданска инициатива „За Парка“, съобщи адвокат Тони Стойчева, председател на инициативата. Те сезират по казуса и Районната прокуратура, в чиито правомощия, според гражданите, е да санкционира решенията на местната администрация.

От инициативата „За Парка“ призовават кмета Здравко Димитров да покани фирма „Тея инвест“ да върне на пловдивчани този имот, а не да се опитват да осребряват нещо, за което никога не са платили. От гражданската инициатива подчертават, че замяната на 50 декара от парка е огромна щета за обществото и общината достатъчно добре е обезщетила фирма „Тея инвест“ за тях, затова не бива тя да бъде обезщетена и за другите 81 декара. 

Адвокат Стойчева подчерта, че не бива да се водят преговори отново гражданите да купуваме нашия прак, да ощетяваме нашия бюджет и отново ние да плащаме сметката. Нека фирма „Тея инвест“ дари имота обратно на общината и той да стане публична общинска собственост, призова юристката.

Гражданите от „За Парка“ са категорични, че кметовете Иван Чомаков, Славчо Атанасов, Иван Тотев и Здравко Димитров са бездействали и не са защитили обществения интерес като става дума за огромни финансови злоупотреби. „Губим парк, който е подарен на частна фирма, и сега ще си го купуваме прескъпо. Не кон, а слон за кокошка!“, коментира адвокат Тони Стойчева. 

От инициативата очакват исканията им да бъдат разгледани на общинска сесия на 13 януари. Те обявиха, че ще действат съобразно сигналите, които идват от общината.

Чуйте звуковия файл по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02