Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 10 000 украинци вече живеят в Пловдив и областта

| обновено на 04.01.23 в 16:00

Това, което Пловдив направи за украинските бежанци, е пример за това как трябва да се отнасяме към близките си народи. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив почетният консул на Украйна Димитър Георгиев.

Той обясни, че в момента във Втори дом (бившата Белодробна болница) са настанени около 150 души, 35 от които са деца, а условията за живот са прилични.

"Реновирането на сградата продължава. Трябва да се дооборудват кухнята и столовата, имаме идеи да направим фитнес за децата, а навън - детска площадка. Работим и по една не малка сграда в двора на бившата Белодробна болница да я превърнем в детски център. Има много дарители, включително има пари и от ЮНЕСКО, и от УНИЦЕФ", разказа почетният консул на Украйна.

Димитър Георгиев допълни, че тази събота, 7 януари,  е организирана поредната бригада за почистване на сградата и двора. Началото е в 10 часа и всички са поканени.

Той припомни, че Втори дом е създаден като временно убежище, за настаняване до 3 месеца, а след това трудоспособните украинци да си търсят работа и квартира. Продължават и курсовете по български език, които посещават около 85 души.

Според почетния консул около 10 000 са украинците, които живеят в Пловдив и околността. "Те са предимно в близките села - Ягодово, Първенец, Крумово, Марково, Белащица. Работят в сферата на туризма, икономиката, в "Тракия икономическа зона", обясни Димитър Георгиев. 

Цялото интервю на Димитър Владимиров с почетния консул на Украйна у нас Димитър Георгиев е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35