Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поведението на партиите е ирационално и неадекватно

"Логично е "Продължаваме промяната" да върнат мандата още днес. Тези четири приоритета са PR-акция на кампанията им и то некадърно написани", коментира пред Радио Пловдив политическият психолог Антоанета Христова. 

Тя е убедена, че в настоящия парламент няма формула за изход от кризата. "При сегашните условия – проблеми с наследството на кабинета "Петков", войната в Украйна, енергийните решения, зелената сделка и ръста на цените – всичко това е като меч, който виси над партиите", обясни ситуацията Христова. Според нея налице е и огромен дефицит на лидерство и поемане на отговорност до степен да се тръгне срещу тяснопартийния интерес в името на общия.  

По думите й третият мандат също изключва подобна формула, независимо на коя партия президентът Румен Радев ще връчи мандата. 

"У нас формулата от изборите не предполага правителство с тези хора и тези политици. Формулата ще бъде определена след новите избори. Цялото усилие на обществеността трябва да бъде промяна в структурата на парламента, което изисква активно участие на изборите, рискова предизборна кампания, защото трябва да започнат да говорят на разочарованите от тях", каза тя. 

Антоанета Христова определи поведението на всички партии като безсмислено, ирационално и неадекватно. Ако все пак третият опит за съставяне на кабинет бъде успешен, то това няма да бъде в наша полза, подчерта още тя. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27