Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорно решение на Пловдив за Панаира вдигна капитала на "Пълдин туринвест"

Снимка: Радио Пловдив, архив

Акционерното събрание на дружеството "Пълдин туринвест", което държи малко над 50 процента от акциите на Международен панаир - Пловдив, прие апорта на варненските акции в него. Представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов обясни, че е  изпълнил решението на местния парламент като е обявил в началото, че общината ще задейства блокиращата квота за влизането на нов акционер в "Пълдин туринвест", но в същото време по дневния ред на акционерното събрание е гласувал "за" увеличаването на капитала на дружеството. 

Ако днешното решение не бъде оспорено, бизнесменът Георги Гергов става собственик на 79% от Пловдивския панаир, а делът на Пловдив в дружеството - собственик пада с 2%.

Все още не е ясно дали в протокола от събранието е отразено активирането на блокиращата квота. Според юристи и политици позицията на Община Пловдив е противоречива и единствено съдът ще трябва да реши  дали волеизявлението за блокиращата квота или вотът ЗА е с по-голяма тежест. 

По- рано днес кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че ще изпълни решението на Общинския съвет да обжалва пред съда решенията на Акционерното събрание на "Пълдин туринвест". 

Лидерът на ГЕРБ Иван Тотев заяви, че свикването на извънредни сесии на Общинския съвет за Панаира е политически цирк и предизборна кампания. Според него на Ясен Михайлов е даден мандат да гласува против апорта на варненските акции в панаира и да обяви, че решенията на акционерното събрание ще бъдат атакувани в съда. 

Тотев не отговори как Михайлов ще гласува "против", след като на 19 декември ГЕРБ, Автентична лява БСП и още няколко съветници гласуваха "за" апорта на варненските акции.


По публикацията работи: Неда Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18

Челен сблъсък между кмета на "Западен" и "Пълмед" заради строеж на частен паркинг

С личната намеса на кмета на пловдивския район „Западен“ Тони Стойчева днес временно бе спряно премахването на дървета и друга растителност на терен на бул. „Пещерско шосе“ пред УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Върху зелената площ там от няколко дни са започнати изкопни дейности по изграждането на частен паркинг на болницата.  Теренът е публична..

публикувано на 06.06.24 в 13:51