Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момичето, което обича конете, офроуда и танците

| обновено на 09.01.23 в 17:41
7
Снимка: Личен архив

Габриела Терзиева е от София, на 28 години. Пътешественик по душа и гражданин на света, тя изследва чуждите култури от гърба на коня. За първи път се качва на кон на 20 години. Осем години по-късно, Габриела Терзиева е организатор и водач на конни експедиции, квалифициран екскурзовод и инструктор по конна езда.

В началото на своя път, тя започва да учи история на изкуството в Нов български университет, а след това завършва бакалавърска степен по същата специалност във Великобритания. Заминава за Ливан. В столицата Бейрут, продължава с магистратура по кураторство, арабска история на изкуството и арабска архитектура. Освен любовта към конете и конната езда, Габриела Терзиева обича офроуда. А, танците са в кръвта ѝ още от малка.

Тя е създател и на първия български травъл бранд за конни преходи и експедиции по света. Официалната регистрация на бранда е през месец януари 2022 година. Най-новата инициатива на Габриела са така наречените surprise турове или тайни пътувания в страната, с цел подпомагане на живота, в забравените села на България.

„Аз яздя и се занимавам с коне от 20 годишна възраст. Пътувала съм по света, но съм го правила за себе си, като хоби. В началото не съм гледала на това, като начин на живот или като към нещо, което може да се превърне в моя професия. А, история на изкуството беше моя страст, особено история на изкуството на арабските страни, арабската култура, арабският език. Винаги съм се интересувала, много, от историята на тези народи. Може би, нещо оттам ме запали по историята на арабските коне. Така се зароди и първото ми желание да прекося арабска пустиня, на арабски кон. Заминах за Йордания и оттогава интересът към този тип пътуване, да обиколиш една страна, да я опознаеш от гърба на кон, в мен се засили и започнах да пътувам - Монголия, Индия, Исландия...Исках да научавам повече за различните народи и тяхната връзка с конете, защото всеки народ има различен подход към тези животни, различен начин на обучение на тези животни. Нещо, което за мен беше изключително интересно. Когато се прибрах в България, горе-долу една година след като се прибрах се случи и Ковид пандемията и единственото, което ми оставаше да правя е да яздя коне, по поляните около София. Така се задържах по-дълго на едно място, в една конна база. Те ми предложиха да стана инструктор и да им помагам с работата въпреки, че никога не съм си представяла, че ще правя нещо такова. В последствие си казах, че това е нещото, с което със сигурност искам да се занимавам и го съчетах с опита, който имам от преходи в изминали години“, разказва Габриела Терзиева.

Така започва нейната история с конете и конните експедиции. Към момента, тя е обиколила на кон около десет страни, сред които са Намибия, Кения, Монголия и други.

„За арабите конят е нещо специално. Особено за бедуините в пустинята, конят и камилата са две свещени животни, които те почитат изключително много. Грижат се за тях изключително много и това е част от тяхната култура и нещото, което ги характеризира“, разказва още Габриела Терзиева.

За последната една година, тя е обиколила на кон пет страни. В Намибия, Габриела завършва успешно една от най-трудните конни експедиции в света. Тя изминава през пустинята хиляда километра за един месец, в компанията на още петима човека от цял свят. Това са хора от САЩ, Южна Африка, Швейцария, Ирландия. Равносметката от това пътешествие са 24 дни чиста езда, на всеки десет дни се прави почивка за един-два дни и много емоционални, и различни преживявания. Следващите дестинации са Мароко, в края на януари тази година и Аржентина, в края на февруари месец.

„Нека хората да бъдат по-смели, да се изправят срещу страховете си и да ги борят. В страховете си ние можем да открием неща за себе си, които не сме и подозирали, че съществуват. Хубаво е човек да се изправя пред предизвикателства. Колкото и клиширано да звучи, да излиза от комфортната си зона, да излиза от познатото, за да може да учи повече и за света, и за собствените си възможности“, споделя на финала на разговора Габриела Терзиева.

Цялото интервю с нея, чуйте в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25