Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да не се спират парите при преосвидетелстване с ТЕЛК

Снимка: Радио Пловдив, архив

Да не се спират плащанията на хората с увреждания при преосвидетелстване, за да може докато трае издаването на новия ТЕЛК хората да получават пари, тъй като тези суми за тях са или основни или важно перо за оцеляването им. Това  заяви в предаването "Ден след ден" Иван Николов от Центъра за психологически изследвания.

Поводът е протестът на хората с увреждания, които настояват тази седмица политиците да разгледат Наредбата за медицинска експертиза, в чието изменение е залегнало именно това. Целта е възможно най-бързо да се гарантират по-кратки срокове за издаване на ТЕЛК-ово решение.

"Процесът с издаването им става още по-тромав ако се обжалва даденият процент, защото то минава през НЕЛК и те го връщат отново към ТЕЛК. Това поставя често хората в безизходица, защото това е група в риск, а и в тези икономически условия.

Хубаво е свидетелствата да са електронни, защото хора с пожизнен ТЕЛК, който имат от 20 години такъв документ, трудно успяват да го запазят здрав. "Все пак това е лист хартия“, отбеляза  Иван Николов и добави, че тромавата система, заради дългите срокове, забавя и получаването на първи ТЕЛК.

Той подчерта, че работеща формула за сформиране на медицинската експертиза е била тази от 2018 г., според която основното заболяване дава основния процент и 20% от сбора на съпътстващите заболявания. 

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20