Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският театър с няколко премиери през новия сезон

Пловдивският Драматичен театър готви няколко премиери за новия сезон. Първата от тях е на 20 февруари, когато зрителите ще видят „Отблизо“. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив.

„Ще видим представление на един млад екип, който е оглавяван от режисьорката Елица Йовчева. Това е пиесата „Отблизо“, а за нея работят младите хора на Драматичен театър-Пловдив. Това е една постановка, която е насочена към младите хора, но ще бъде интересна и за по-възрастните. С нея ще покажем в какъв свят живеем, какво правим за да останем хора и какво вълнува по-младото поколение, което живее в тази друга среда“, каза още Кръстю Кръстев.

Вчера са започнали репетициите на представлението, което ще бъде финал на на трилогията за пътуващия човек след "Одисей" и "Коприна".

„Започна го същият екип – Диана Добрева, по текст на Александър Секулов. Също много любопитно и интересно нещо. Засега е озаглавено „В очакване на варварите““, допълни Кръстев.

Интересното в този проект е, че той винаги започва от бял лист.

„Работим по различните теми за различните пътища, през които минава един човек. Набелязваме ги и така започва да се ражда това представление. Много е любопитна логистиката, изграждането на представлението. Ние в театъра вярваме точно в това, че е важна темата и строим цялото това представление, което е любопитното в този процес. Целта на този проект е да водим непрекъснат диалог с нашата любима публика“, разказа директорът на Драматичен театър-Пловдив.

До юли пловдивската драма ще представи и още няколко премиерни спектакъла.

Цялото интервю с Кръстю Кръстев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Човеколюбието не трябва да изчезва в забързания 21 век

Ина Иванова - писател, поет и определяща се като "градски образ с женско лице", е тазгодишният носител на Награда "Пловдив" в раздел "Художествена литература и хуманитаристика". Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито! "Наградата е тежка отговорност, защото преди мен са я получавали автори, които много обичам и са ме..

публикувано на 24.05.24 в 17:21

От Пловдив до Ковънтри - винаги с книга и български дух

От ПУ "Св. Паисий Хилендарски", където защитава докторска степен по сравнително езикознание на славянските езици до Ковънтри, където преподава по математика и пише педагогически книги - такъв е пътя на елена Любенова, която поканихме за разговор на 24 май. В интервюто включваме и нейната дъщеря Емма Димитрова. Тя е родена в Англия, но говори чудесен..

публикувано на 24.05.24 в 12:36

В "Срещите" за леността, потреблението и лъжливите образи

Преизвестно е - животното обитава среда, човекът си е съградил свят. За българския свят, ден след знаковата дата 24 май, с проф. Атанас Семов отваряме дума и се питаме наистина ли българинът днес ляга все по-дълбоко в леността на потреблението?  И както казва един друг професор: "Ляга и се завива през глава с покривалото на лъжливите образи".  А..

публикувано на 24.05.24 в 10:26

Ръчно калиграфско изписване в къща музей "Хр. Г. Данов"

Регионалният исторически музей – Пловдив кани на демонстрация на ръчно калиграфско изписване. Тя се проведе в къща  музей „Христо Г. Данов“. Ще бъдат показани  принципите на този вид ръкопис за старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във варианта му на кирилица.  Желаещите могат да направят своите..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52