Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив поиска от Варна акциите на Панаира

| обновено на 18.01.23 в 17:05
Снимка: Радио Пловдив

С 40 гласа "за" Общинският съвет гласува декларация, с която се иска акциите в Международния панаир, подарени през 2016 г. на  Варна, да бъдат предоставени на Пловдив. Вариантите са два – или това да стане безвъзмездно, или срещу целева субсидия от държавата в размер на малко над 16 млн. лева. 

До извънредната сесия се стигна след като от партия ГЕРБ събраха подписи за провеждането ѝ само за няколко часа. Две почивки бяха нужни на общинските съветници, за да прецизират какво точно да гласи декларацията. В нея бяха обединени предложенията на ГЕРБ и "Демократична България".

Ето и как мотивира заключителния текст председателят на ГЕРБ Йордан Илиев: "Всички говорим за едно и също нещо и сме обединени от една и съща цел. Просто аз го казах по-реалистично. Ако държавата може да ги даде без пари, нека да дойдат в Община Пловдив".

Веселина Александрова от "Демократична България" добави: "Ние не можем да вземем решение, което да възпроизведе ефект и да бъде задължително. Тази декларация обаче има важна стойност и тя е отношението на Общински съвет – Пловдив. Обръщението ни към Бойко Борисов е като председател на партия ГЕРБ. Нека бъде така добър да разпореди на своя кмет и съветници във Варна да върнат акциите на държавата обратно така както са ги получили – безвъзмездно. Това получаване безвъзмездно е дошло именно от Бойко Борисов и той е този, който може да се разпореди, защото все още е лидер на партия ГЕРБ".

Георги Колев от Земеделски Съюз  "Александър Стамболийски" напомни, че Община Варна е получила 45 млн. лева за "дупката" плюс акциите в Панаира. По този начин Община Варна е облагодетелствана достатъчно от държавата и затова не трябва да ѝ се дават нови финансови средства.

Предложение отправи и съветникът Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив", но то бе отхвърлено. Той настоя местният парламент да препотвърди несъгласието си за вдигане капитала на дружеството "Пълдин туринвест". "Смятам, че това, което предложиха двете групи, беше доста разнопосочно. Не може "Демократична България" да атакува лидера на ГЕРБ в декларацията си, само преди 10 дена ГЕРБ да са гласували по коренно различен начин и сега да излизат с обща декларация. Това е нелепо", коментира Парасков.

По време на дебатите Слави Георгиев заяви, че ако утре Община Варна реши да продаде акциите на Георги Гергов, Община Пловдив няма как да спре процеса. Затова той призова да не се заиграва с общественото мнение, че битката за Панаира е спечелена.

Декларацията с предложенията на ГЕРБ и "Демократична България" ще се изпрати до Народно събрание, Министерския съвет, кмета на Варна, Общинския съвет на Варна и лидерите на всички политически групи.

Поредната извънредна сесия дойде, след като вчера Търговският регистър отказа да впише в активите на "Пълдин туринвест" АД акциите на Община Варна в Международния панаир. 

Припомняме, че снощи кметът Здравко Димитров внесе искови молби в Окръжен съд - Пловдив за отмяна на взетите решения на Общото събрание на "Пълдин туринвест" от 9 януари т.г. Стана ясно още, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в телефонен разговор с кмета е поискал незабавното обжалване на увеличения капитал на дружеството във връзка с казуса около собствеността на Пловдивския панаир и организиране на извънредна сесия на ОбС.


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Калоян Сухоруков

Юристи от ГЕРБ оглавиха 16-та и 17-та РИК Пловдив град и област

След като на проведените миналата седмица консултации не бе постигнато съгласие за ръководството на Районните избирателни комисии за Пловдив град и област, ЦИК назначи председатели на 2-те комисии. Адв. Калоян Сухоруков от ГЕРБ отново е шеф на 16-та РИК Пловдив – град. Той има дълъг опит в организацията и отчитането на изборни резултати, сега..

обновено на 20.04.24 в 16:38

300 абсолвенти на ПУ получиха дипломите си

300 абсолвенти получиха тържествено своите дипломи в спортната зала на ПУ „Паисий Хилендарски“. Те положиха Галилеевата клетва и обещаха да използват научните си познания единствено за добро и за напредък.  Сред гостите на церемонията бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.  „Тук съм..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Продължават събитията в обновената Градска градина в Пловдив

И днес продължават събитията по повод откриването на обновената Градска градина в Пловдив.  Заради прогнозата за променлива метеорологична обстановка за 20 и 21 април и за по-голяма сигурност при провеждане на събитията детският празник, предвиден за събота, включен в проявите за откриването на обновената Градска градина в Пловдив, се мести за..

обновено на 20.04.24 в 13:23

В ДГС "Кормисош" отглеждат алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози.  16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал.  Сега в..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Спряха частично ремонта на ОУ "Елин Пелин" заради почти зазидан барелеф

Майстори, ремонтиращи сградата на ОУ "Елин Пелин", почти зазидаха барелефа на патрона на училището. За това алармираха от "Спаси Пловдив", като публикуваха и редица снимки в социалните мрежи. "... В училище “Елин Пелин” тече ремонт. Зазидат с гипсокартон барелеф на Елин Пелин. Настояваме безобразието да бъде спряно веднага и да бъде потърсена..

публикувано на 20.04.24 в 10:23