Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 процента от едрата дървесна растителност в парка е остаряла и изсъхнала

За "Лаута" е необходим цялостен проект и дългосрочни мерки

Парк „Лаута“ е на площ около 450 дка и е сред любимите места за разходка на пловдивчани.


Служители на ОП „Градини и паркове“ и тази седмица ще продължат да премахват изсъхнали дървета и клони в парк "Лаута". Спешните мерки се предприемат, след като в края на миналата година станаха ясни окончателните резултати от проведеното фитосанитарно обследване на растителността и изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи, които потвърдиха тревогата за влошеното състояние на дърветата. 

Това съобщи  в интервю за Радио Пловдив директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. Според него много дървета са над пределната си възраст, тъй като са на 80 години.

Парк „Лаута“ е на площ около 450 дка и е сред любимите места за разходка на пловдивчани.

„Около 30 процента от едрата дървесна растителност в пловдивския парк „Лаута“ е остаряла и изсъхнала. Пострадали са най-вече видовете бяла акация, явор и бряст. Периодично се провежда санитарна сеч и успоредно с нея се засаждат нови дръвчета“, допълни Казарев.

Той припомни, че през миналата година външни експерти  са извършили периодичен мониторинг на растителността, събрани са пробни материали. Изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи потвърждават тревогата за влошеното състояние на дърветата. 

Според представените от Лесозащитната станция анализи причините са комплексни, обясни директорът на общинското предприятие.

" Повечето видове дървета, от които е създаден паркът, са над пределната им възраст . Установени са също гъбични заболявания. Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата и хидрологичния режим – повишение на температурите,  понижаване на атмосферната влажност и нивото на подпочвените води, също оказват негативно влияние върху  растителността в лесопарка," допълни Казарев.

По думите му От „Градини и паркове“ вече са изпратили до общината констатациите от направеното обследване. Дали са и конкретни предложения за спасяването на „Лаута“. Освен краткосрочните мерки за премахване на потенциално опасната растителност край алеите, още през 2023 г. трябва да започне подготовката на мащабен проект.

Според него обаче, за да е прецизен проектът, са необходими много сериозни предпроектни проучвания, включително геодезично заснемане, устройствено техническо и инфраструктурно обследване на територията и инвентаризация на растителността. Има ли готов проект с ясна количествено-стойностна сметка, може да се търси финансиране за изпълнението му, включително и от европейските фондове.

По случая с падналото дърво пред блок на ул. „Богомил“, което миналата седмица нарани 3 момичета, Козарев обясни, че сигнал за това опасно дърво в предприятието не е бил подаван. Дървото видимо е било здраво, а загниването е било в корена. 

Той увери, че от предприятието реагират на всеки сигнал, като съвместно с районите администрации се предприемат необходимите действия.

Интервюто с Веселин Козарев може да чуете от прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26
Стою Стоев, председател на правната комисия в Народното събрание

Пловдив няма проектна готовност за бюджетните 100 млн. лева

В програма "Точно днес" говорим за политика преди поредните извънредни избори със  Стою Стоев  - втори в градската и областната листа на коалиция ПП-ДБ. Народният представител в 50-то НС каза, че този парламент е показал, че голяма част от партиите не са готови за важните крачки на България.  "Нямам друг акцент за това народно събрание, още един..

публикувано на 26.09.24 в 09:53

Новото издание на "ТексТейлър Експо" започва в Пловдив

Международното изложение за текстил и мода " ТексТейлър Експо 2024 " ще се проведе от 26 до 28 септември 2024 г. в Пловдивския панаир.  Изложителите ще са от 8 държави - Белгия, България, Индия, Испания, Италия, Пакистан, Румъния и Kитай.  Посетители идват от 21 държави - Австрия, Бангладеш, Бруней, България, Великобритания, Германия, Индия,..

публикувано на 26.09.24 в 07:15