Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха барелеф на Пенка Стоянова в Карлово

Д-р Емил Кабаиванов и Георги Глушков откриха барелефа
Снимка: Радио Пловдив

В Парк „Стадиона“ в Карлово днес официално бе открит барелеф на легендарната ни баскетболистка Пенка Стоянова. Барелефът  е изработен със средства от дарения на граждани и с помощта на общината.. Той е изработен от карловския скулптор Димитър Рашков.

Кметът на града Емил Кабаиванов и президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков изнесоха слова. Сред официалните гости бяха народният представител Веска Ненчева, братът на баскетболистката Вичо Стоянов, двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, Пенка Начева - съпруга на първия ѝ треньор Тенччо Начев, общински съветници, граждани и гости на град Карлово.

Дъщерята на легендата - Теодора Бонева, не успя да присъства, но водещите прочетоха от нейно име вълнуващо писмо.


Пенка Стоянова е родена в Карлово на 21 януари 1950 година. Учи в спортното училище "Васил Левски" в Пловдив. През 1966 г.одина е включена в националния отбор при девойките, а през януари 1967 година, едва 17-годишна, влиза в националния отбор от жени. С националния отбор е медалистка: сребърна – от Олимпийските игри в МоскваСССР, през 1980 г., и бронзова – от Олимпийските игри в МонреалКанада през 1976 г. Приета е в Залата на славата на Международната баскетболна асоциация.

Участва в 8 европейски първенства по баскетбол. Сребърна медалистка е на шампионата във Варна, България през 1972 г. и бронзова от шампионата в Клермон Феран през 1976 г. Има 8 първи места от участие в 12 балканиади и още 2 трети места на младежки фестивал и универсиада.


Включена е 3 пъти (през 1972, 1976 и 1981 г.) в сборния отбор на Европа, на който е и капитан.

Заема 2-ро място на Първия световен фестивал по баскетбол[2] в ЛимаПеру, през 1973 г. и в световните игри на турнира „R. W. Jones“ (William Jones Cup) в ТайпеТайван през 1983 г. с втория отбор на Италия.

Трикратна шампионка е на България с отбора на Марица (Пловдив) с треньор Тенчо Начев през 1971, 1973 и 1974 г. По 4 пъти е сребърна

и бронзова медалистка в първенството на България по баскетбол. С родния си клуб е и 2 пъти финалист за купа „Лиляна Ронкети“ – през 1979 и 1980 г.

В националния отбор има записани 580 мача. Била е капитан на всички държавни гарнитури, а от 1974 до 1981 г. е капитан на представителния женски национален отбор, в който е включена за първи път за Световното първенство в Прага, Чехословакия, през 1967 г.


Тя е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина. От 1981 година. до 1983 година е състезател на италианския Рома. Включена е в символичните петици на Европа от вестник "Кориере дело спорт". През 1969 година е наградена лично от президента на Италия на големия международен турнир в Авелино. Два пъти е избрана за спортист номер 1 на Пловдив.

Почетен гражданин на град Карлово от 1985 г. и на град Пловдив от 2000 г. Тя е сред факлоносците на олимпийския огън за игрите в Атина, Гърция през 2004 г. През 2007 г. е включена в списъка на ФИБА от 35 състезатели, допринесли за развитието на световния баскетбол през второто петдесетилетие на 20-ти век.

В началото на 2019-а Пенка Стоянов представи автобиографичната си книга „Царицата на баскетбола“. За съжаление голямата баскетболистка си отиде от този свят на 16 август 2019-а на 69-годишна възраст след тежко боледуване.

По публикацията работи: Йордан Данчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Благотворителен базар в село Калековец

В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.   Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света,..

обновено на 24.04.24 в 15:30

Волейболистките на "Марица" и кметът вдигнаха 10-та шампионска титла

Кметът Костадин Димитров прие в Община Пловдив волейболните шампионки от Марица, които в неделя спечелиха рекордна десета поредна титла на България. На събитието в сградата на общината присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът на Пловдив Николай Бухалов, мениджърът на волейболния клуб Борис Халанчев и един от..

публикувано на 24.04.24 в 14:07

Ботев вади нов договор на основен халф

Шефовете на Ботев (Пловдив) умуват дали да предложат нов договор на един от основните си играчи. Става въпрос за полузащитника Дилан Мертенс. Нидерландецът, който у нас игра и за Царско село, откъдето премина при „канарчетата“, се намира в много добра форма в последно време. Това е накарало ръководството да се замисли върху продължаване на кариерата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Съдийски назначения 31-ви кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 31-ия кръг в Първа лига. Мачът от плейофите в Топ 6 между Черно море и Локомотив Пловдив бе поверен на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев (Пд) и Славия ще бъде ръководена от Георги Давидов. 26 април 2024 г., петък, 20:00 ч. Общински Футболен Клуб Пирин ЕООД - ПФК Ботев Враца ГС:..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Марица се разделя със старши треньора си Борислав Крачанов

Марица (Пловдив) се разделя със старши-треньора си Борислав Крачанов след края на сезона. Клубът благодари на Крачанов за всичките три години, на които беше отдаден на Марица и даде всичко от себе си за клуба. В този период клубът спечели три шампионски титли, три пъти триумфира с Купата на България и спечели първа победа в Шампионска лига от 2020-та..

публикувано на 24.04.24 в 09:57