Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха барелеф на Пенка Стоянова в Карлово

Д-р Емил Кабаиванов и Георги Глушков откриха барелефа
Снимка: Радио Пловдив

В Парк „Стадиона“ в Карлово днес официално бе открит барелеф на легендарната ни баскетболистка Пенка Стоянова. Барелефът  е изработен със средства от дарения на граждани и с помощта на общината.. Той е изработен от карловския скулптор Димитър Рашков.

Кметът на града Емил Кабаиванов и президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков изнесоха слова. Сред официалните гости бяха народният представител Веска Ненчева, братът на баскетболистката Вичо Стоянов, двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, Пенка Начева - съпруга на първия ѝ треньор Тенччо Начев, общински съветници, граждани и гости на град Карлово.

Дъщерята на легендата - Теодора Бонева, не успя да присъства, но водещите прочетоха от нейно име вълнуващо писмо.


Пенка Стоянова е родена в Карлово на 21 януари 1950 година. Учи в спортното училище "Васил Левски" в Пловдив. През 1966 г.одина е включена в националния отбор при девойките, а през януари 1967 година, едва 17-годишна, влиза в националния отбор от жени. С националния отбор е медалистка: сребърна – от Олимпийските игри в МоскваСССР, през 1980 г., и бронзова – от Олимпийските игри в МонреалКанада през 1976 г. Приета е в Залата на славата на Международната баскетболна асоциация.

Участва в 8 европейски първенства по баскетбол. Сребърна медалистка е на шампионата във Варна, България през 1972 г. и бронзова от шампионата в Клермон Феран през 1976 г. Има 8 първи места от участие в 12 балканиади и още 2 трети места на младежки фестивал и универсиада.


Включена е 3 пъти (през 1972, 1976 и 1981 г.) в сборния отбор на Европа, на който е и капитан.

Заема 2-ро място на Първия световен фестивал по баскетбол[2] в ЛимаПеру, през 1973 г. и в световните игри на турнира „R. W. Jones“ (William Jones Cup) в ТайпеТайван през 1983 г. с втория отбор на Италия.

Трикратна шампионка е на България с отбора на Марица