Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Търговската камара с подкрепа за Старото училище в Смолян

| обновено на 27.01.23 в 13:42

Сдружение „Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ подпомага набирането на средства за възстановяване на Старото училище към църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ /1836 г./ в Смолян, квартал Устово.

Ангел Хронев, председател на Търговско-промишлената камара в Пловдив анонсира инициативата, като съобщи, че от средите на бизнеса идва мащабната кампания за ремонт, за която са нужни над 200 000 лева за довършването на покрива.

През 2018 г. с водосвет започна полагането на основите на новата църковна сграда. Това дело се осъществява с дарения и общи усилия на граждани, организации и институции, с помощ от общината, с много доброволен труд на местната общност. До момента са набрани и вложени в материали и строителство около 250 000 лв, сградата вече е на фаза покриване на покрива, но са необходими поне още толкова средства за приключване на грубия строеж, довършителни работи и обзавеждане. 

Идеята на църковното настоятелство е да възстанови в оригиналния вид и  традиционно предназначение този духовно-просветен център, който преди векове предците ни са построили и завещали, а не да остане само в снимките и спомените от миналото. В сградата са предвидени  класни стаи за различните дейности на Неделното училище, библиотека с читалня, музей, магерница с трапезария, търговски помещения за църковна утвар, и жилищна част .

„Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ призовава за подкрепа на благородното дело "на ползу роду!" 

За всички постъпили суми ще бъдат издавани надлежни документи за направените разходи .

Средствата се набират по сметката на Църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“:

Банка ДСК, IBAN. BG 56 STSA 93 0000 22 43 87 71   /    Основание: За Старото Училище

Лица за контакт: Васил Моллов – църковен настоятел / тел. 0888 571 883

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 25 - 31 март

В предаването за книги на Радио Пловдив на 25. 03. 2023г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Андре Жид. Тезей. Притча. 110 стр., ок. 2А, СОНМ, 2023. Итало Калвино. Трудни любови. 304 стр., 4А, Колибри, 2023. Никол Краус. Да си мъж. 264 стр., ок. 4А, Кръг, 2023. Роджър..

публикувано на 27.03.23 в 08:49

Венцислава Великова за новата си книга „Пазителите“

Историите ни променят само, ако мислим над тях и ги разберем. Книгата „Пазителите“, с подзаглавие „Легендарница“, е новата книга и голямата мечта на Венцислава Великова, автор и творец от Варна. „Много интересно се случи при „Пазителите“, понеже аз имам фейсбук група, която се нарича „чоВЕЧНИ разкази“, където подарявах..

обновено на 26.03.23 в 11:35

Премиера на Опера Дива в Пловдив

Опера Diva  ще се играе премиерно в Пловдив. Спектакълът  - опера в танц, обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на..

публикувано на 25.03.23 в 08:27

Проф. Димо Чешмеджиев в "Срещите" тази събота

Тази събота с проф. Димо Чешмеджиев си говорим за митовете и истините в българското Средновековие.  Романтичната възхвала у нас е бол, но както казват разни знаещи мъже, ако мечтаете за общество, в което истината е на първо място и митовете се пренебрегват не очаквайте много от homo sapiens.  Слушайте, може и да ви е интересно! В събота..

публикувано на 24.03.23 в 11:45

Опера Diva ще се играе премиерно в Пловдив

Спектакълът  - опера в танц обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”.Това, което ги свързва, е избора и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост. Държавна опера Пловдив съобщава, че..

публикувано на 24.03.23 в 10:15