Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската камара с подкрепа за Старото училище в Смолян

| обновено на 27.01.23 в 13:42

Сдружение „Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ подпомага набирането на средства за възстановяване на Старото училище към църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ /1836 г./ в Смолян, квартал Устово.

Ангел Хронев, председател на Търговско-промишлената камара в Пловдив анонсира инициативата, като съобщи, че от средите на бизнеса идва мащабната кампания за ремонт, за която са нужни над 200 000 лева за довършването на покрива.

През 2018 г. с водосвет започна полагането на основите на новата църковна сграда. Това дело се осъществява с дарения и общи усилия на граждани, организации и институции, с помощ от общината, с много доброволен труд на местната общност. До момента са набрани и вложени в материали и строителство около 250 000 лв, сградата вече е на фаза покриване на покрива, но са необходими поне още толкова средства за приключване на грубия строеж, довършителни работи и обзавеждане. 

Идеята на църковното настоятелство е да възстанови в оригиналния вид и  традиционно предназначение този духовно-просветен център, който преди векове предците ни са построили и завещали, а не да остане само в снимките и спомените от миналото. В сградата са предвидени  класни стаи за различните дейности на Неделното училище, библиотека с читалня, музей, магерница с трапезария, търговски помещения за църковна утвар, и жилищна част .

„Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ призовава за подкрепа на благородното дело "на ползу роду!" 

За всички постъпили суми ще бъдат издавани надлежни документи за направените разходи .

Средствата се набират по сметката на Църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“:

Банка ДСК, IBAN. BG 56 STSA 93 0000 22 43 87 71   /    Основание: За Старото Училище

Лица за контакт: Васил Моллов – църковен настоятел / тел. 0888 571 883

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за Светите писания и вечнността

Защо се чуват гласове, че днес са потребни нови пътища към едно променено човечество, които християнската религия трябва да осмисли, осмисляйки самата себе си?  Отец Радослав Паскалев с размисли за вечността на писанията на Светите отци.

обновено на 02.03.24 в 10:16

Апарт с премиера на "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“ 3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 02.03.24 в 08:31

Изложба разказва историята на паметника на Шипка

Показват фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в Регионалния исторически музей в Пловдив.  Тя е посветена е на 85-годишнината от откриването и освещаването на монумента на връх Св. Никола.  Историята на строежа е разказана в 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция. Табла изобразяват приноса..

обновено на 01.03.24 в 11:23

Регламентът на наградата "Христо Г. Данов" да не се променя

Регламентът на наградата Христо Г. Данов не трябва да се променя, категоричен е писателят Недялко Славов, който е и носител на приза. Добави още, че единствено паритетът на Пловдив в журито трябва да бъде възстановен. Според него предложените от министерството на културата промени отнемат част от авторитета на наградата и я разводняват...

публикувано на 01.03.24 в 11:13

АПАРТ представят "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 01.03.24 в 10:42