Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България" Йордан Иванов, който е член на временната парламентарна комисия за Панаира.

Той припомни, че още преди 2016 г. има действия, довели до това Георги Гергов да получи над 50 % от акциите на Панаира. "От 2016 г. при премиера Борисов започват действията за овладяването на Международния панаир, които за сега сме спрели. Моят голям страх е, че тези усилия няма да спрат. Видели сме приятелството между Борисов и Гергов как ражда мнозинства и в МС, и в парламента, и в Общинските съвети на Варна и Пловдив", коментира народният представител.

Според него ОбС - Варна правилно е върнал акциите на Варна на държавата, но кметът Иван Портних не е изпълнил решението на местния парламент. "Не е редно да искаш пари за нещо, което си получил безвъзмездно от държавата и за да го върнеш, да искаш пари. Това са нелепи начини за тупане на топката", каза депутатът.

Йордан Иванов допълни, че има много въпроси по темата, които трябва да се зададат от най-високото до най-ниското ниво. 

По думите му, теренът на Панаира е 352 дка до река Марица, а пазарната му оценка е четвърт милиард. 

Иванов припомни писмото на група депутати до културния министър Панаирът да бъде обявен за паметник на културата от национално значение, за да се запази. "Държавата може да запази Панаира, който има над 100-годишна история. Има такава власт! Ключът за решаването на казуса е в държавата".

Той отново попита каква е позицията на ГЕРБ по темата. 

Цялото интервю на Живка Танчева с депутата Йордан Иванов от "ДБ" е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова
Още от категорията

Държавата не помага на бизнеса, а планира да пречи

"Публикуването на идеите за данъчни промени е пряко следствие от публикуването на доклад на Финансовото министерство, в който се предупреждава за  рисковете за българската икономика и българския фиск от подетите още преди години процедури на бюджетно разхлабване и харченето на доста пари за социални програми. От години десните икономисти..

публикувано на 27.03.23 в 10:56

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00