Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от  Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова.

Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци Кремена Дервенкова  от  Асоциация на производителите на насекоми в България

По думите й, тя изследва и експериментира по темата още от преди 7-8 години.

„От 2012 г. Международната организация за изхранване говори за насекомите като за един неконвенционален заместител на храна. Знаем, че търсенето на месо, само в Китай, през последните 20 години петкратно се е увеличило, а територията за отглеждане на едри животни си остава ограничена. Затова насекомите се явяват една прекрасна алтернатива на конвенционалната храна“.

Дервенкова уточни, че брашното от насекоми може да се влага в  множество храни, десерти, защото е богато на протеини.

В България се отглеждат няколко вида насекоми, сред които е и домашният щурец. Той е непретенциозен за отглеждане. Фермите, които отглеждат насекоми обаче не се реализират в България, тъй катои предлагат продукцията си за фуражната индустрия, за аквакултури, за износ и за фармацевтичната и медицинската индустрия. В Европа сега има само две ферми за хранителната индустрия - френска и нидерландска. 

По думите на диетолога проф. Донка Байкова, наистина е необходимо да се търсят нови храни, но трябва да се внимава за начина, по който те ще навлизат масово за консумация.

Тя подчерта, че опити за търсене на алтернативни храни са правени неколкократно, но досега не са се оказвали успешни.

„Защо се търсят насекомите – очакването е през 2050 г.  земното население по численост да бъде многократно нараснало, но на същите  тези територии, обитавани досега. И за да не умират хората от глас ,се налага да се търсят тези нови храни.

Проф. Байкова уточни, че насекомите се използват обаче като хранителен ресурс в Африка и в Азия отдавна, но предупреди, че очаква и бум на алергичните прояви.

„Виждаме съществуващите вече алергични реакции към глутена и оттук и редица автоимунни заболявания. Тъй като нямаме имунна реакция или ензимни системи, които да обработват тези непознати за нашия организъм храни, трябва да внимаваме, защото е възможно да реагираме с астматичен бронхит например или с  други автоимунни заболявания – като болест на Крон, псориазис, Хашимото и т.н.

„Когато през неолитната ера човечеството е преминава към растителна храна от дотогава употребяваната  дивечова, тъй като са били ловци, са им били необходими стотици години, за да може организмът на човека да започне да произвежда съответните ензими“.

Проф. Байкова бе категорична, че здравните експерти имат резерви към тази нетрадиционна храна и ще следят с внимание решенията на ЕК за количествата такива смеси и за начина, по който те ще се влагат в хранителните продукти.

„Да внимаваме с екзотичните храни и да четем етикетите им“, заяви още проф. Донка Байкова. Убедена съм, че скептицизмът в Европа дълго време няма да допуска тези съставки в масовите храни, независимо, че са хранителни, полезни и екологични.“

Интервютата  - звуковите файлове

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38