Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стефан Стоянов: Пловдив е икономически лидер, стандартът постепенно расте

| обновено на 30.01.23 в 11:09


Пловдив вече 7 – 8 години  е национален лидер по инвестиционен интерес, а вече набира и международна известност. Именно поради това, заради производството,  „ковид кризата“ не се отрази катастрофално върху икономиката на региона.

Това заяви по Радио Пловдив заместник-кметът Стефан Стоянов, който се завърна от Истанбул, където представи Пловдив като силна инвестиционна дестинация.

Износът расте постоянно, до няколко години  търговският ни обмен ще бъде на положително салдо.  Самият град също се развива – има десетки малки и средни предприятия. Водещ производител на ски миналата седмица обяви строителството на втори свой завод в Асеновград.  Център сме и в производството на велосипеди, пробили отдавна на световния пазар – отбеляза Стефан Стоянов.

По думите му, инвестиционният климат ще продължи с нови вложения, като се наблюдава много сериозен подем.  Средно, новите инвестиции всяка година надхвърлят по няколкостотин милиона. Това е една от причините трайно да нараства общността на постоянно пребиваващите в Пловдив чужденци, представители на водещи международни компании.

Горлямата вече украинска общност, дошла като бежанци от войната, също плътно се приобщава на трудавия пазар.

Реализират се доста сериозни проекти в целия град, а в дълготрайни материални активи инвестициите надхвърлят милиард лева.  Всичко това дава сила на местната икономика и я „дърпа“  много напред.

А стандартът на хората тук постепенно расте нагоре, убеден е заместник-кметът Стефан Стоянов. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57

Отчитат голям интерес към евтините полети Пловдив - Истанбул

Голям интерес се наблюдава към полетите от новата редовна авиолиния от летище Сабиха Гьокчен в Истанбул до летище Пловдив. От летище Пловдив уточняват, че всяка седмица се изпълняват два редовни пътнически полета, като цената на билета започва от 49 евро в едната посока.  Новата въздушна връзка създава огромни възможности за жителите на региона, а и..

публикувано на 26.03.23 в 09:29

Индексът на тържищните цени пада втора поредна седмица

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,30 на сто до 2,435 пункта.  От началото на годината равнището на индекса се е повишило с 5,14 на сто (от 2,316 пункта), но сега регистрираме втора поредна седмица на спад. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г...

публикувано на 26.03.23 в 08:56

Пожар пламна в ресторант в Асеновград

Пожар е избухнал снощи в кухнята на ресторант в Асеновград, който е долепен до сградата на голям хотел.  Сигналът за инцидента на бул. България №77 в кв. Запад е подаден около 18.30 ч.  На място са изпратени 5 пожарни автомобила от Асеновград и Пловдив, които ликвидирали огъня.  Спасена е сградата на хотела. При инцидента няма пострадали,..

публикувано на 26.03.23 в 07:55

Обучение в чужбина представят на "Световно образование" в Пловдив

Най-актуалните оферти за обучение в чужбина ще бъдат представени по време на изложението „Световно образование“, което ще се проведе днес в Пловдив, а посетителите ще имат право на 5% отстъпка от избрани предложения.  Мястото е хотел срещу църквата „Света Петка“ на бул. Княгиня Мария Луиза. Времето на форума е от 10 до 17 часа. Пролетното издание..

публикувано на 26.03.23 в 07:49