Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предстоящите избори ще бъдат манипулирани

"Ако имаше някаква минимална воля  от страна на оформилото се мнозинство в Парламента да бъде приет  Закон за контрола върху главния прокурор, той щеше да бъде приет още в началото на Народното събрание, а не да се мимикрира някаква работа в последните му дни. В много от действията на някои от парламентарните сили, а именно ГЕРБ, ДПС, "Български възход" и БСП и президента по тази тема има синхрон категорично, но ясно е, че отговорници за провала са точно тези партии. Те ще се борят до последно да няма контрол върху главния прокурор", заяви журналистът Петко Георгиев.

Прегръдката между ПП и ДБ за съвместно явяване на избори е нещо съвсем логично. В голяма част от своите политики те стоят заедно, въпреки че имат различия по определени политики. 

"Важното е, че пред българския избирател този път ще има единен субект в тази част на политическото пространство, спрямо който гражданите ще могат да ориентират своите виждания за различно развитие на България. Това е един много важен и  различен фактор на предстоящите избори, който може да подейства като катализатор за по-сериозна промяна в политическата среда".

Мисълта, че е крайно време да се сложи точка на управлението на президента Радев, което и във външно- и вътрешнополитически план се е оказало много вредно за България, е  приоритетът,  довел до някакво избледняване на червените линии между партиите.

"Този опит за подмяна на външнопоплитическия курс на България, който се прави по времето на Служебните правителства, стимулира действия от страна на политическите сили, които иначе не бихме очаквали.  В тази категория поставям движението в посока за правене на някакво правителство, което да има някаква форма на сътрудничество  между ГЕРБ и ДБ, което бе невъзможно да се случи като мнозинство, което да сложи край на управлението на президента".

Георгиев бе категоричен, че СДС вече нямат никаква електорална тежест нито в коалиция с ГЕРБ, "където са закачени на ревера на Борисов, нито в една коалиция с ПП и ДБ, в която по-скоро биха им навредили с образа, който са си създали през годините".

По думите на Георгиев, нещо интересно и важно, което е в резултат  от войната и путинистката позиция на БСП е, че те най-накрая са завършили прехода, като са се завъртели на 180% и от декларирани комунисти и антифашисти  са се превърнали в партия, подкрепяща фашисткия режим на Путин и от партия, която след краткото си отклонение в рамките на предишното НС, се е завърнала там, където е нейното място - в редовете на статуквото.

Според Георгиев, предстоящите избори ще бъдат фалшифицирани. "Приоритетът, който си поставиха партиите в НС с приемането на промените в ИК - връщането на хартиената бюлетина и превръщането на машините в принтери на бюлетини е подготовка към  фалшификация на изборите в голям мащаб. Президентът говори за ПП и ДБ като за войнолюбци и шарлатани и как ще може да гарантира, че ще има честни избори, когато той иска тези партии да ги няма?"

Медиите и гражданите имат водеща роля да не бъде допусната масова фалшификация на изборите, тъй като в социалните мрежи е в ход масирана антибългарска и антиевропейска кампания.

Като позитивен факт, в резултат на поредицата избори, Петко Георгиев подчерта, че "проваленото НС доста е пояснило кой кой е в Парламента и е станало доста по-ясно какво се случва с политическата среда, какво би представлявал, недай си, Боже, Парламентът в една президентска република -  безсмислено място, където нищо добро за политиката в страната не може да се случи. Ако хората могат да се учат от грешките си, това е един много добър урок".  

Интервюто - звуковия файл: Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20