Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Докато не излекуваме миналото, обществото няма да се промени

В първия ден на февруари почитаме жертвите на комунистическия режим. С историческа оценка за времето," чиято страница остана затворена без да бъде внимателно прочетена",  и  лутането сред съвременните идеологически пристрастия на политиците и гражданите - събеседник Тони Николов - главен редактор на електронния сайт "Портал Култура".

"Някаква промяна в отношението и в оценката към комунистическото минало има, защото се появиха филми от документалисти, появиха се книги. Разговорът обаче продължава най-вече от гледна точка на учебниците, където има някаква промяна, има учебни помагала, но там разговорът за осмислянето на това най-близко минало все още предстои. Затова мисля, че мълчанието в подобни случаи е не по-малко от забравата, защото е ключът към нея", подчерта Тони Николов. 

По думите му, новото по темата е, че в осмислянето на комунистическото минало вече се намесва и изкуството и то най-вече с участието на младите хора, част от които дори не живеят в България. Все пак не всичко още е разказано, не е обговорено.

Оценката трябва да преминава през паметта, през спомените. "Спомням си как  по времето на една международна дискусия немски журналист предупреди, че ще извървим тепърва пътя, която измина Германия след Втората Световна война, когато първото поколение след нея в продължение на 15-20 години не иска да си спомня за това, защото темата е много болезнена с кървавото наследство на хитлеризма, лагерите на смъртта. Но следващото поколение от  края на 60-те и началото на 70-те вече започва да задава въпроси на бащите си и големият разговор започва". 

Поколението навлиза в тази тема и поема и пасивите от нея." Това се случва с колективното минало, в което е имало подтискане на свободата на Словото, прочитане на архивите и т.н., разправа с определени личности, периодично избликване на прочита на досиетата и т.н." 

Днешните поколения трудно правят разлика между понятията  "социалистическо" и "комунистическо".

"Дори партията, която днес се нарича социалистическа, трудно прави тази разлика и сякаш не иска да я прави, а приема активите, според тях, на миналото, които за други са огромни пасиви на болката и страданието и когато този разговор не се случва, ще бъде отлаган и предстои. Докато не излекуваме миналото, съвременното състояние на обществото няма да се промени. Сякаш живеем в особен гърч в настоящето - едновременно знаем и не знаем кои сме". 

Гражданите са фрустрирани, че не бе съставено Правителство, че политиците не са поели отговорност. Можело е да бъде създадено, ако политиците бяха поели някаква отговорност.

"Притесняват ме процесите на дълбок разпад в българското общество. Сякаш вървим по особено утъпкан път- нищо да не поникне от нищо. Парламентарният дебат днес е много по-различен от някогашния през 90-те. Тогава ми се струва, че имаше повече хора, които поемат отговорност в трудни моменти. А такъв тип истински реформатори, хора, които можеха истински да вървят дори насреща от това, което избирателите им ги подтикват, а не само да се съгласяват с тях, сякаш вече няма. И това е най-големият дефицит на сегашните политици - липсата на усещане за реформаторство и да преведеш днес страната си през такива изпитания, които в светът от времето на Втората световна война не е имал".

Интервюто - звуковия файл:

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20