Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Д-р Ваня Рангелова е епидемиолог в Медицински университет-Пловдив

| обновено на 01.02.23 в 15:47

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis.

В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи. Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в престижни научни издания и журнали през изминалата година. До финала стигат само 18 души, от които двe са българските лекарки.

Д-р Ваня Рангелова е публикувала статия, която е свързана с дишането при пневмония на новородени, приети в интензивните отделения в журнала Frontiers in Pediatrics.  Тя работи като главен асистент в катедра "Епидемиология и медицина при бедствия" на Медицински университет - Пловдив.

Другият финалист е д-р Лилия Вакрилова, лекар в Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

Наградите Medis целят да отличат научните постижения на практикуващи лекари и фармацевти от Централна и Източна Европа. Според правилата разработките им трябва да допринасят изключително много за напредъка в диагностиката и лечението на различни заболявания.

Връчването на отличията ще бъде на 9 март 2023 година в столицата на Словения, Любляна.

Още от категорията

Животът на украинските бежанци две години след войната

Две години от началото на войната в Украйна се навършват на 24 февруари. И тази година датата в Пловдив ще бъде отбелязана с молебен и бдение в катедралния храм „Света Богородица“. Припомням, че градът беше един от първите, който помогна на бежанците от Украйна.   На прага на втората годишнина от началото на войната в Украйна отиваме до бившата..

публикувано на 23.02.24 в 17:03

ПП - ДБ и ГЕРБ си придават тежест преди ротацията

Напрежението сред управляващите и „престрелките“ между партиите по меморандума, предложен от ПП-ДБ, коментира в програма "Ден след ден"  политологът доц. Иван Начев. Според него е съвсем нормално случващото се в момент, в който се очаква ротацията и промените, които  ще се случат след нея, защото става въпрос не само за оценката за министрите, но..

публикувано на 23.02.24 в 16:11

Примирие и преговори са изходът от войната в Украйна

На 24-ти февруари се навършват 2 години от войната на Путин в Украйна. Според дипломата и международен наблюдател Димитър Гърдев тези две години са трагедия и авантюра, платени с много жертви и от двете страни.  20 и няколко процента от територията на Украйна бяха завзети – освен Крим, Донецк  и Луганск, бяха превзети Запорожка и Херсонска област...

публикувано на 23.02.24 в 15:10
Христо Панчугов

Не стана ясна целта на меморандума

"Всъщност очакваше се напрежение. Никой от нас не е смятал, че в управляващата коалиция е постигнато универсално съгласие". Така политологът Христо Панчугов коментира разменените в последните дни реплики между представители на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. "За пореден път наблюдаваме двама участници, уж  в разговори за съвместно управление, чиято основна цел обаче..

публикувано на 23.02.24 в 10:17

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28