Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Д-р Ваня Рангелова е епидемиолог в Медицински университет-Пловдив

| обновено на 01.02.23 в 15:47

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis.

В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи. Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в престижни научни издания и журнали през изминалата година. До финала стигат само 18 души, от които двe са българските лекарки.

Д-р Ваня Рангелова е публикувала статия, която е свързана с дишането при пневмония на новородени, приети в интензивните отделения в журнала Frontiers in Pediatrics.  Тя работи като главен асистент в катедра "Епидемиология и медицина при бедствия" на Медицински университет - Пловдив.

Другият финалист е д-р Лилия Вакрилова, лекар в Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

Наградите Medis целят да отличат научните постижения на практикуващи лекари и фармацевти от Централна и Източна Европа. Според правилата разработките им трябва да допринасят изключително много за напредъка в диагностиката и лечението на различни заболявания.

Връчването на отличията ще бъде на 9 март 2023 година в столицата на Словения, Любляна.

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20