Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Д-р Ваня Рангелова е епидемиолог в Медицински университет-Пловдив

| обновено на 01.02.23 в 15:47

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis.

В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи. Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в престижни научни издания и журнали през изминалата година. До финала стигат само 18 души, от които двe са българските лекарки.

Д-р Ваня Рангелова е публикувала статия, която е свързана с дишането при пневмония на новородени, приети в интензивните отделения в журнала Frontiers in Pediatrics.  Тя работи като главен асистент в катедра "Епидемиология и медицина при бедствия" на Медицински университет - Пловдив.

Другият финалист е д-р Лилия Вакрилова, лекар в Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

Наградите Medis целят да отличат научните постижения на практикуващи лекари и фармацевти от Централна и Източна Европа. Според правилата разработките им трябва да допринасят изключително много за напредъка в диагностиката и лечението на различни заболявания.

Връчването на отличията ще бъде на 9 март 2023 година в столицата на Словения, Любляна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34