Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Фичева представя „Чувства“ в галерия „Артистика“

| обновено на 01.02.23 в 17:00

Мира Фичева или Мирослава Фичева е нов автор на творческата сцена в България. „Чувства“ е нейната първа самостоятелна изложба, която идва след дългогодишна кариера в интериорния дизайн. Откриването на изложбата е на 7 февруари, от 18:30 в галерия „Артистика“ – Пловдив.

Изкуството винаги е било неразделна част от живота на Мира Фичева. Тя рисува още от дете, преминава през колеж за интериорен дизайн и това бележи пътя ѝ, през следващите години. През това време, тя не спира да експериментира с различни форми на художественото изкуство, като намира своето място в абстракцията, която усеща като своето нещо. След като всичките ѝ творби, събирани през годините, са унищожени при наводнение, Мира взима смелото решение, че е време за ново начало и е готова да го сподели със света. Така започва да създава картините, част от които ще бъдат представени на изложбата на 7 февруари.

„Първо беше рисуването, след това дойде интериорният дизайн, в тази последователност. Рисувам от дете, с леки напътствия от преподаватели. Но, като цяло ако ме питате не съм завършила художествена гимназия. Имаше един период, в който рисувах повече, после спрях. Започнах да се занимавам с интериорен дизайн. Сега, вече, съм решила с помощта на една прекрасна и финна дама, Ангелина Ангелова собственика на галерия „Артистика“, да събера смелост да покажа нещата, които съм сътворила“, разказва Мира Фичева.

Преди няколко месеца, Мирослава Фичева започва да споделя творчеството си и извън България, като се радва на изключително позитивен отзвук и предложения за колаборации. Композиторът и пианист от Ню Йорк, Маржин Александър, написва музикално произведение вдъхновено от картината ѝ „Да оцветиш нищото” : „Запленен съм и от двете лица на това произведение. Дори името му е поетично. Тази картина предизвиква у мен състояние на бушуващи мисли, от които е трудно да се измъкнеш. Това е едно от тези произведения, които имат нужда от много внимание. Трябва да си в подходящо състояние на духа и да имаш време да го изследваш истински.“

За изкуството, Мира Фичева казва, че е субективно : ...хората имат усещане и настроение. В зависимост от момента е това, което им харесва. Но, не трябва да изключват и другото, което може да им хареса и те да го отбягват“.

Цялото интервю с Мира Фичева, гост в предаването „Вход свободен“, чуйте в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

Галерия

Още от категорията

Галерия "Лабиринт" с изложба "Чапли" на Полина Стоянова

Полина Стоянова представя изложба „Чапли” от днес  в галерия „Лабиринт” . Тя ще изпълни пространството на галерията със своите чапли, рисувани със смели щрихи, с цветни моливи върху картон, вдъхновени от красотата и силата на птичето царство и връзката между неговото и нашето добруване. Чаплите са символ на обновяване, бдителност и..

публикувано на 04.03.24 в 09:05

Раду Поклитару с нова балетна премиера "Утре след днес"

Опера Пловдив съвместно с Драматичен театър - Пловдив представят премиерата на танц-театъра от световноизвестния хореограф Раду Поклитару „Утре след днес“ на 5 март. Спектакълът се играе в Голяма зала на Драматичен театър Пловдив. Той се състои от две миниатюри „Дъжд“ по музика на И.С.Бах и песни на народите,  и „Утре“ по музика на..

публикувано на 04.03.24 в 06:46

Хиляди туристи събра празникът "Песпонеделник" в Широка лъка

Хиляди туристи от страната и чужбина събра днес празникът „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка. Кукерски състави от различни фолклорни области на страната огласяха с чанове и тюмбелеци площада. „Широка лъка прави „Песпонеделник“ от незапомнени времена, като само по време на войни е забраняван празникът, не се е чествал. Като съвсем в началото..

публикувано на 03.03.24 в 16:57

Лили Иванова честити 3-ти март със снимки от Батак

Примата на българската естрада Лили Иванова честити Националния празник на България 3 март, като отбеляза, че е била в Батак миналия ден.  Певицата публикува и стихотворението на Иван Вазов "Възпоминания от Батак" в профила си във Фейсбук. Тя постна и свои снимки от църквата костница "Света Неделя" в града.

публикувано на 03.03.24 в 11:13

В Широка лъка празнуват 3 март и "Песпонеделник"

В родопското село Широка лъка ще се проведе традиционния кукерски празник „Песпонеделник“.  Тази година той съвпада с честването на Националния празник 3-ти март.  Гергана Чотрева, секретар на читалище „Екзарх Стефан“, разказва, че първо ще поднесат цветя на паметниците за националния празник, а след това в 11.00 ч. започва кукерският празник...

публикувано на 03.03.24 в 08:18