Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мира Фичева представя „Чувства“ в галерия „Артистика“

| обновено на 01.02.23 в 17:00

Мира Фичева или Мирослава Фичева е нов автор на творческата сцена в България. „Чувства“ е нейната първа самостоятелна изложба, която идва след дългогодишна кариера в интериорния дизайн. Откриването на изложбата е на 7 февруари, от 18:30 в галерия „Артистика“ – Пловдив.

Изкуството винаги е било неразделна част от живота на Мира Фичева. Тя рисува още от дете, преминава през колеж за интериорен дизайн и това бележи пътя ѝ, през следващите години. През това време, тя не спира да експериментира с различни форми на художественото изкуство, като намира своето място в абстракцията, която усеща като своето нещо. След като всичките ѝ творби, събирани през годините, са унищожени при наводнение, Мира взима смелото решение, че е време за ново начало и е готова да го сподели със света. Така започва да създава картините, част от които ще бъдат представени на изложбата на 7 февруари.

„Първо беше рисуването, след това дойде интериорният дизайн, в тази последователност. Рисувам от дете, с леки напътствия от преподаватели. Но, като цяло ако ме питате не съм завършила художествена гимназия. Имаше един период, в който рисувах повече, после спрях. Започнах да се занимавам с интериорен дизайн. Сега, вече, съм решила с помощта на една прекрасна и финна дама, Ангелина Ангелова собственика на галерия „Артистика“, да събера смелост да покажа нещата, които съм сътворила“, разказва Мира Фичева.

Преди няколко месеца, Мирослава Фичева започва да споделя творчеството си и извън България, като се радва на изключително позитивен отзвук и предложения за колаборации. Композиторът и пианист от Ню Йорк, Маржин Александър, написва музикално произведение вдъхновено от картината ѝ „Да оцветиш нищото” : „Запленен съм и от двете лица на това произведение. Дори името му е поетично. Тази картина предизвиква у мен състояние на бушуващи мисли, от които е трудно да се измъкнеш. Това е едно от тези произведения, които имат нужда от много внимание. Трябва да си в подходящо състояние на духа и да имаш време да го изследваш истински.“

За изкуството, Мира Фичева казва, че е субективно : ...хората имат усещане и настроение. В зависимост от момента е това, което им харесва. Но, не трябва да изключват и другото, което може да им хареса и те да го отбягват“.

Цялото интервю с Мира Фичева, гост в предаването „Вход свободен“, чуйте в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

Галерия

Още от категорията

Представят луксозен албум и сайт на група РъБ

Луксозен албум –монография и сайт на емблематичната пловдивска група РъБ ще бъдат представени в Дом на културата „Борис Христов“. Проектът е реализиран от Сдружение „Изкуство днес“ и е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата. Формирана в Пловдив още в началото на бурната 1989-а  г., група РъБ оставя дълбока..

публикувано на 30.03.23 в 06:38

Минко Михайлов събра цветовете на Мароко във фотоизложба

Известният пловдивски фотограф и пътешественик Минко Михайлов представя фотоизложба „Мароко – вдъхновение в цветове“ в залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър“. Авторът е подбрал кадри на пейзажи, портрети, архитектура и улични сюжети, заснети в период от 10 години – от 2013 до 2023 г.. Изложбата, предаваща духа на тази екзотична..

публикувано на 30.03.23 в 06:34

Великите европейци - Роберт Кох

Роберт Кох е лекар и изследовател, който бръкна в невидимото и ни предпази от някои скрити там опасни хищници. Те ни разболяват от гадни болести и не спират пред нищо, за да оцелеят, освен пред човешкото знание. Само то ни помага да ги надхитрим и унищожим, преди те да унищожат нас.  BNR podcasts · Великите европейци - Роберт Кох В случая..

публикувано на 29.03.23 в 10:02

Ненко Генов представя в Пловдив новата си книга

На 1-ви април, от 17 часа в „Петното на Роршах“, ви очаква една история създадена в духа на класическите фентъзи истории - „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“. Авторът Ненко Генов е от Пловдив, но живее в Полша със семейството си. Завършил е английска филология и кино режисура. Преподава и превежда от полски и английски...

обновено на 28.03.23 в 17:05

Кръгло водохранилище разкриват археолозите на Небет тепе

На Небет тепе от тази седмица работи екип с ръководител археолог София Христева от Регионалния археологически музей в Пловдив. Там се предвижда максимално да бъде експонирана крепостната стена. Интерес за новия сезон, през следващите няколко месеца ще представляват две структури на обекта, които ще се реставрират и консервират. Археолозите..

публикувано на 28.03.23 в 10:51